Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselin Jevrosimović: Bezbedan život na mreži

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procene nekih analitičara su da će uskoro gubitak koji kompanije širom sveta beleže usled hakerskih napada dostići sumu od deset milijardi dolara

  • 0
sajber bezbednost Foto: Pixabay

U prethodnih nekoliko godina, pogotovo od perioda pandemije novog korona virusa naovamo, sve više poslovnih i privatnih aktivnosti seli se u digitalni prostor.

Potreba za radom od kuće, uključivanje u sisteme onlajn trgovine i dostave, rast veštačke inteligencije i imperativ optimizacije IT infrastrukture, samo su neki od pokazatelja tog trenda.

Manje je očigledno da upravo zbog svega navedenog firme i pojedinci sve više prelaze na takozvana „klaud“ (eng. cloud) rešenja i svoje servere i personalne računare čine dostupnim na internetu.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

To, sa druge strane, podiže potrebu da se ozbiljna pažnja posveti sajber bezbednosti. Procene nekih analitičara su da će uskoro gubitak koji kompanije širom sveta beleže usled hakerskih napada dostići sumu od deset milijardi dolara.

Da bi se to sprečilo, neophodno je da kod svih – od rukovodstva, preko zaposlenih, do pojedinaca koji internet i računare koriste za zabavu – bude razvijena svest o opasnostima i osnovnim metodama zaštite. Za organizacije to podrazumeva angažovanje eksperata za sigurnost mreža i opreme, kao i nabavku odgovarajućih softverskih i hardverskih rešenja za zaštitu.

Kućni korisnici moraju da budu mnogo obazriviji, da instaliraju antivirusna rešenja na svoje lične računare i da koriste samo pouzdane i proverene internet servise. Ova godina mogla bi da bude posebno zanimljiva hakerima zbog globalnih političkih dešavanja i predstojećih olimpijskih igara.

Sukobi u svetu se sve češće i u sve većoj meri prelivaju u virtuelni prostor, a posledica su učestali sajber napadi u kojima kao kolateralna šteta mogu da nastradaju i oni koji nisu direktni učesnici.

Dalje, raste i broj prevara na internetu. Elektronska pošta u kojoj se traži da uplatite određenu sumu da bi na vaš račun bila prebačena ogromna suma novca odavno je prevaziđena. Moderni napadi ove vrste neuporedivo su sofisticiraniji i koriste veštačku inteligenciju za kreiranje lažnih onlajn prodajnih mesta i ponuda koje na prvi pogled zvuče fantastično.

Istraživanja su pokazala da je ljudska greška najčešći razlog uspešnih hardverskih napada. Ne postoje ti sistemi i stručnjaci za bezbednost koji mogu da isprave štetu koju proizvedu nemar, neznanje i lakovernost.

Zbog toga opet moram da ponovim da je obrazovanje u ovoj oblasti i širenje svesti o potrebi pažljivog pristupa sadržajima na internetu od presudne važnosti.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA