Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će Bitkoin dostići vrednost od 1.000.000 dolara do 2025 godine?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je posle svake krize Bitkoin bio sve jači?

  • 1
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Godina 2024. donela je pozitivan zamah za kriptovalute, uključujući Bitkoin i Ethereum, kao i za kripto entuzijaste. Međutim, važno je napomenuti da je Bitkoin doživeo značajan pad tržišne vrednosti od oko 65% tokom prethodne godine. Ovaj pad je pripisan raznim nepredvidivim događajima kao što su pad Terra Lune, pad FTX-a, makroekonomski uslovi i Binance potvrdno izjašnjavanje o krivici.

Uprkos ovim izazovima, kripto svet je pokazao znake oporavka, a Bitkoin je dostigao prosečan porast od 0,39 u julu 2023. godine, dostigavši vrhunac na oko 31.000 dolara.

Postavlja se pitanje koji su to faktori faktore koji će odrediti vrednost Bitkoin-a 2024.

Bitkoin se suočio sa pritiskom jer inflacija i dalje predstavlja ključno pitanje u ekonomijama kao što su SAD i Velika Britanija. Kao odgovor, Federalne rezerve SAD su povećale kamatne stope za 25 baznih poena kako bi se pozabavile problemima inflacije. Iako ovaj razvoj može u početku izgledati štetno za kripto zajednicu u Indiji, industrija ga je pohvalila kao korak ka regulisanju kripto prostora.

Odsustvo regulatora navelo je agencije za sprovođenje da se direktno pozabave svim neusaglašnostima. Jedan od razloga za optimizam među stručnjacima za kripto je pojava prepolovljenja Bitkoina 2024. Ovaj događaj se dešava svake četiri godine, tokom kojih se BTC nagrade rudarima smanjuju za 50% .

Istorijski podaci pokazuju da su prošli događaji prepolovljenja Bitkoin-a uspostavili dugoročne pokretače za cenu Bitkoin-a. Događaj prepolovljenja doprinosi deflacionoj tendenciji Bitkoin-a smanjenjem stope rasta ponude, što na kraju podržava rast cene. Kao decentralizovana kriptovaluta, Bitkoin ne mogu da štampaju centralne banke ili vlade, čime se obezbeđuje ograničena ukupna ponuda.

Očekuje se da će se četvrti događaj prepolovljenja održati u aprilu 2024. godine, čineći osnovu monetarne politike Bitkoina i pojačavajući njegovu sve veću oskudicu. Bitkoin entuzijasti često daju optimistična i ponekad ambiciozna predviđanja za budućnost svoje omiljene kriptovalute.

Kružile su spekulacije o tome da bi Bitkoin dostigao 1.000.000 dolara do 2025. godine, a značajne figure u svetu kriptovaluta podržavaju ovu hipotetičku cifru. Standard Chartered, vodeća britanska multinacionalna banka, podigla je svoju predviđenu cenu za BTC u rasponu od 100.000 do 120.000 dolara do kraja 2024. u nedavnom istraživačkom izveštaju, navodeći potencijalni profit za BTC rudare.

Pored toga, kinesko-kanadski Bitkoin preduzetnik i Samson Mow, veruje da će Bitkoin dostići milion dolara u narednih pet godina.

Bitkoin je doživeo nekoliko padova u prošlosti, ali je svaki put stalno postajao jači. Njegova otporna priroda uliva veru u umove kripto entuzijasta koji pronalaze vrednost u ulaganju u decentralizovane valute. Međutim, važno je zapamtiti da budućnost Bitkoina ostaje neizvesna i trgovanju treba pristupati sa oprezom.

Dok su predviđanja i spekulacije intrigantne, samo će vreme otkriti da li se Bitkoin uzdiže više ili se suočava sa izazovima. Kao investitor, ključno je da budete potpuno svesni da očekivani prinosi nisu zagarantovani u promenljivom svetu kriptovaluta. U svakom slučaju, budućnost će pokazati da li će vlasnici Bitkoina postati milioneri.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA