Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je kripto tržište u porastu?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li postoje garancije da će se rast nastaviti?

  • 0
Bitcoin, Bitkoin kolumna Foto: Irena Herak, CoinDesk

Tržište kriptovaluta je zabeležilo snažan oporavak u 2023. nakon što dužeg pada nastalog zbog neizvesnosti u globalnoj makroekonomskoj situaciji. U 2024. godini je, međutim, Bitcoin, najveća kriptovaluta, porastao na iznad 68.000 dolara u martu i dostigao novi najviši nivo trgovanja u toku dana 5. marta, nadmašivši nivo od 69.000 dolara bez presedana.

Celokupna kapitalizacija kripto tržišta iznosila je 2,52 triliona dolara od marta 2024. ove godine, potpomognuta ogromnim prelivanjem kapitala nakon što je Komisija za hartije od vrednosti SAD odobrila Bitcoin Spot Exchange Traded fondove (ETF).

Dva najveća koina kriptovalute, Bitcoin i Ethereum, pokazali su snažan porast od početka 2024. To je dovelo do nade među kripto investitorima da će Bitcoin nastaviti da raste do događaja prepolovljenja, za koje se očekuje da će se održati u aprilu 2024. a što može dovesti do daljeg povećanja cene. Prepolovljenje Bitcoina je događaj kada se nagrada za rudarenje Bitcoina podeli na pola.

Blokčejn mreži je potrebno oko četiri godine da otvori još 210.000 blokova, što je standard koji su postavili kreatori blokčejna za kontinuirano smanjenje stope po kojoj se kriptovaluta uvodi.

Postoji nekoliko razloga koji su pospešili rast cena kritovaluta. Generalno, kripto tržište se pomerilo sa gubitaka nastalih u 2022. i 2023. na uspon koji je predvodila najveća svetska kriptovaluta, Bitcoin, koja izuzetno raste od oktobra 2023. i trenutno se kreće oko svojih rekordnih nivoa, koji nisu viđeni od kraja 2021. Ovaj porast dolazi nakon porasta interesovanja maloprodajnih investitora za spot Bitcoin ETF-ove (fondovi kojima se trguje na berzi).

Na primer, neto prilivi u te Bitcoin ETF-ove sa sedištem u SAD dostigli su obim od oko 562 miliona dolara samo 4. marta. Dugo očekivani događaj prepolovljenja Bitcoina, koji će se održati u aprilu ove godine, takođe dovodi do povećane potražnje za BTC-om zbog očekivanja da bi cena kriptovalute mogla da poraste kao posledica ovog događaja.

Drugi najpopularniji novčić, Ethereum, takođe je u porastu. ETH je do sada ove godine skočio za skoro 70% na 3.976 dolara.

Iako je još uvek prilično daleko od svog vrhunca od 4.644 dolara u novembru 2021., treba napomenuti da je u martu 2023. iznosio samo 1.500 dolara. Trenutni skok cena ukazuje na to da bi tržište kriptovaluta ove godine moglo biti postavljeno za nove rekorde. Pitanje koje je pred nama je da li smo svedoci realnog tržišta kriptovaluta ili kratkotrajnog porasta?

Bitcoin je dostigao svoj rekord 2021. pre nego što je, kao i druge kriptovalute, imao produženi pad. Do početka 2022. godine, cene Bitcoina su pale za 42% sa svojih maksimuma. Promenljiva vrednost kroz koju bitkon sada prolazi nije nova, i nema garancije da ova godina neće pokazati iste vrste uspona i padova koje su BTC i druge kriptovalute pokazivale u prošlosti.

Investitori moraju zapamtiti da ulaganje u bilo koju klasu imovine nosi rizike, uključujući gubitak uloženog kapitala, a kripto valute su posebno rizične. Kako će se menjati cene kriptovaluta saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA