Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta nam donose uređaji sa ugrađenom veštačkom inteligencijom?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ima razloga za zabrinutost?

  • 0
AI kolumna Goran Kunjadić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Uticaj veštačke inteligencije na svakodnevni život se nezadrživo širi na različite načine. Jedan od momenata koji nije toliko očigledan je ugradnja elemenata veštačke inteligencije u uređaje koji u sebi sadrže elektroniku.

Veštačka inteligencija se implementira u mobilne telefone, automobile kao i u kućne uređaje. Veštačka inteligencija je postala deo svakog pojedinačnog proizvoda.

U prvi mah ova vest izaziva optimizam ali se postavlja pitanje da li bi to mogla biti i razlog za zabrinutost? Kompanije koje razvijaju ovakve proizvode često navode prednosti koje veštačka inteligencija može da ponudi i ne ograničavaju se na opis usluge ili proizvoda koji koriste veštačku inteligenciju.

Najpopularniji proizvod zasnovan na generativnoj AI je ChatGPT što ne iznenađuje, dok je veštačka inteligencija na uređaju novost. Uređaju koje nazivamo mobilnim telefonima su zapravo računari sa visokom procesorskom snagom i odavno nisu više samo „telefoni“.

Među prvim uređajima na kojima je AI implementirana su upravo mobilni telefoni, pre svega zbog njihove široke rasprostranjenosti.

Možemo primetiti da različite kompanije primenjuju veštačku inteligenciju na različite načine što će svakako pospešiti konkurenciju i dovesti do bržeg razvoja tehnologije.

Uzmimo pametne telefone. Samsung je razvio Gauss, svoj veliki jezički model (tehnologija koja je u osnovi AI chatbot), kako bi se fokusirao na prevođenje na Galaksi S24, dok Honor koristi AI da uključi praćenje očiju na nedavno predstavljenom Magic 6 Pro mobilnom telefonu.

Oppo i Xiaomi, u međuvremenu, imaju generativnu veštačku inteligenciju na uređaju koju primenjuju na kamere telefona i alate za uređivanje fotografija.

To pokazuje da ulazimo u novi period eksperimentisanja dok tehnološke kompanije otkrivaju šta veštačka inteligencija može da uradi, i presudno kako može da poboljša naše iskustvo korišćenja njihovih proizvoda.

Samsung uveliko razmišlja o tome kakvu vrstu AI alata želi da isporuči korisnicima koji bi uzdigli Galaksi S24 iznad drugih.

Poboljšanja veštačke inteligencije na našim telefonima su sva dobra, ali već vidimo da se veštačka inteligencija koristi na načine koji imaju moć́ da potpuno promene način na koji komuniciramo sa našim uređajima, kao i potencijalno menjanje uređaja koje biramo da posedujemo.

Pored toga što kompanije uvode veštačku inteligenciju u svoje postojeće uređaje razvijaju se i novi uređaji koji se gotovo u potpu=nosti zasnivaju na veštačkoj inteligenciji. Pomenimo samo T Phone koji su kreirali Deutsche Telekom i Brain AI u kome je AI zapravo ugrađena u sam hardver odnosno u mikročipove uređaja.

Sa jedne strane veštačka inteligencija ugrađena u uređaje koje koristimo donosi niz prednosti koje nam olakšavaju i unapređuju život. Sa druge strane postavlja se pitanje i kom pravcu će se stvari dalje razvijati?

Da li će veštačka inteligencija upravljati našim životima ili ćemo jednostavno postati nepotrebni? Odgovore ćemo saznati u ne tako dalekoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA