≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projektni centar ITHS-a na delu: Mladi inovator Viktor Lakčević stvara uređaje koji menjaju svakodnevicu

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Viktor je uz mentorstvo profesorke Andrijane Vasić napravio jeftiniji prečišćivač vazduha, pametnu meteorostanicu i uređaj za pametno praćenje otkucaja srca

  • 0

U okviru naše škole nalazi se i Projektni centar ITHS-a, prava oaza za sve učenike koji žele da primene svoja znanja. To je sjajna prilika za sve učenike da se već od prvog razreda uključe u najrazličitije projekte i tako steknu dragoceno praktično iskustvo.

Pod vođstvom profesorke Andrijane Vasić učenici osmišljavaju projekte i, što je najvažnije, realizuju ih i tako stiču iskustveno znanje. Jedan od redovnih članova Projektnog centra ITHS-a jeste i učenik odeljenja II-3 Viktor Lakčević, koji je za samo tri nedelje sproveo svoje tri ideje u delo.

Naime, Viktor je uz mentorstvo profesorke Andrijane Vasić napravio jeftiniji prečišćivač vazduha, pametnu meteorostanicu i uređaj za pametno praćenje otkucaja srca. Svaki od ova tri projekta nastao je kako bi poboljšao život savremenog čoveka.

Kako smo svesni da je vazduh sve zagađeniji, a da su prečišćivači nedostupni mnogima zbog cene, Viktor je osmislio jeftiniji prečišćivač vazduha. Za realizaciju ovog projekta neophodni su mu bili 3D štampač, pomoću kojeg je napravio kućište, dva HEPA filtera i jedan ventilator. Prečišćivač se napaja preko adaptera za struju, dok vazduh kruži i prečišćava se tako što ulazi sa bočne strane, a sa gornje izlazi. Namenjen je svima onima koji ne mogu sebi da priušte skup prečišćivač.

Usko povezana sa prečišćivačem je i pametna meteorostanica. Ona je dizajnirana tako da pokazuje sledeće parametre: temperaturu vazduha, vlažnost vazduha, vazdušni pritisak i kvalitet vazduha. Imajući u vidu zagađenje vazduha, korisnik ove meteorostanice tako može znati kad je vreme da uključi svoj prečišćivač.

Boje za kvalitet vazduha su indikatori: zelena, žuta i crvena. Stanica ima i solarni panel, pomoću koga može da se napaja i bez struje. Funkcioniše pomoću senzora za temperaturu, senzora za kvalitet vazduha, senzora za svetlost koji nam pokazuje da li je dan ili noć i senzora za padanje kiše, a sve se to očitava putem aplikacije na računaru ili laptopu, u zavisnosti od toga koju komandu korisnik zada.

Treći projekat bio je uređaj za pametno praćenje otkucaja srca. Pošto pacijenti koji po savetu lekara treba da mere svoje otkucaje srca često to zaboravljaju, ovo je pravi uređaj za njih. Umesto da pacijenti ručno beleže parametre koje zahteva doktor, to ovaj uređaj radi umesto njih.

Pomoću nekoliko dugmića regulisano je praćenje otkucaja srca na displeju sa sistemom EKG-a. Ukoliko korisnik klikne na dugme za resetovanje, merenje se poništava, a ukoliko pritisnemo dugme za slanje, podaci se automatski šalju serveru, a taj server može biti baš kod doktora, tako da doktor može imati uvid u tražene parametre pacijenta u bilo kom trenutku.

Ponosni smo na svog učenika Viktora i njegovu mentorku Andrijanu Vasić. Uspeli su da naprave uređaje koji su neophodni mnogim ljudima i olakšavaju živote svakog od nas. Na ovaj način se u Projektnom centru ITHS-a stiče iskustvo koje je za učenike izuzetno korisno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA