Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselin Jevrosimović: Duboko i mračno

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procene su da površinski veb (eng. surface web) sadrži 400 do 500 puta manje podataka od dubokog veba

  • 0
DarkNet Dark Net mračni internet Foto: Shutterstock.com

Virtuelni prostor interneta čine brojni servisi koji omogućuju komunikaciju i pristup podacima nezavisno od fizičke lokacije na planeti.

Najpoznatiji takvi servisi su elektronska pošta i veb. Većina prosečnih korisnika poistovećuje veb sa internetom, jer nam on koristi za pretragu informacija, konzumiranje sadržaja svih vrsta, a neretko i pristup ostalim servisima.

Uostalom, veb je upravo skraćeni oblik engleskog pojma „worldwide web“, u značenju „mreža širom sveta“.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

U stvari, čitav internet je upravo to – jedna velika računarska mreža. Preciznije, radi se o mreži povezanih mreža. Vaša kućna ili poslovna mreža je deo mreže dobavljača internet usluga, organizacije ili institucije, više takvih mreža su povezane u mreže na nivou države, a one opet u regionalne ili mreže globalnih provajdera itd.

Naravno, pristup nekima od tih mreža ili pojedinim serverima u njima nije omogućen bilo kome. Kompanije i organizacije štite svoje podatke i infrastrukturu, uključujući i takozvane intranet sadržaje (neka vrsta privatnog veba) od zlonamernih upada, što je sasvim prirodno. Zbog toga je veliki deo interneta sakriven od pretraživača poput Gugla.

Taj nevidljivi deo interneta obično se naziva duboki veb (eng. deep web). Procene su da površinski veb (eng. surface web) sadrži 400 do 500 puta manje podataka od dubokog veba.

Praktično možemo da kažemo da je ono što nam je svima dostupno samo vrh ledenog brega. Na njegovom dnu, kao poseban deo dubokog veba, nalazi se mračni veb (eng. dark veb) kao neka vrsta podzemlja digitalnog prostora. On služi kriminalcima, hakerima, terorističkim organizacijama i drugim vrstama nezakonitog udruživanja za razmenu informacija i ilegalne aktivnosti.

Za razliku od ostatka dubokog veba koji koristi iste tehnologije i alate kao i vidljivi deo interneta, mračni veb poseduje sopstvene programe za pretragu i surfovanje, posebne sisteme identifikacije i zaštite, dok se za trgovinu uglavnom koriste virtuelne valute poput Bitkoina.

Dobra stvar je da zbog toga ne možete slučajno da zalutate u ovaj prostor i postanete žrtva kriminalaca. Mana je što to istovremeno znači da je organima reda otežano otkrivanje i sprečavanje aktivnosti hakera.

Jednostavno, podzemlje koje postoji u stvarnom svetu je našlo svoj pandan u sajber prostoru. Bitno je samo da toga budemo svesni i da se permanentno obrazujemo na polju digitalne bezbednosti.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA