Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto BRIKS razvija sistem plaćanja zasnovan na blokčejnu?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako će ovaj projekat uticati na svetsku ekonomiju?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

BRIKS je blok ekonomske saradnje prvobitno sastavljen od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Od 1. januara 2024. blok se proširio na Saudijsku Arabiju, Egipat, UAE, Iran i Etiopiju. Pri tome više od 40 drugih zemalja izrazilo je interesovanje za članstvo u BRIKS-u. Prošireni BRIKS ima ukupno oko 3,5 milijardi ljudi. Ekonomije zemalja BRIKS-a čine otprilike 28 odsto globalne ekonomije.

Zemlje BRIKS-a takođe učestvuju sa oko 42 odsto globalne proizvodnje sirove nafte. Zemlje BRIKS-a su izrazile želju da se odmaknu od zavisnosti od dolara. Tokom prošlogodišnjeg samita BRIKS-a, brazilski predsednik pozvao je blok da stvori zajedničku valutu za međusobnu trgovinu i investicije. Rekao je da će valuta BRIKS-a povećati mogućnosti plaćanja i smanjiti ranjivost zemalja članica.

Zemlje BRIKS-a su već napravile korake da se udalje od dolara. Prošlog aprila, Kina i Brazil su najavili trgovinski sporazum u sopstvenim valutama, potpuno zaobilazeći dolar. Prema sporazumu, Brazil i Kina će obavljati trgovinu direktno razmenjujući juane za reale i obrnuto umesto da prvo konvertuju u dolare.

Prošlog leta, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe rešili trgovinu naftom bez konverzije lokalnih valuta u dolare po prvi put, pošto je najveća indijska rafinerija platila naftu u rupicama. Trenutno se većina globalne trgovine odvija kroz sistem SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication,).

SWIFT je belgijsko bankarsko udruženje koja pruža usluge vezane za izvršenje finansijskih transakcija i plaćanja između određenih banaka širom sveta.

Njegova glavna funkcija je da služi kao glavna mreža za razmenu poruka preko koje se iniciraju međunarodna plaćanja. Kako je SWIFT zapravo privatna kompanija jasno je da se svetski platni sistem nalazi u rukama određenog broja ljudi. Pošto dolar služi kao svetska rezervna valuta, SWIFT podržava olakšava međunarodni sistem dolara.

Podsetimo se sankcija koje je SWIFT najavljivao Rusiji sa ciljem da onemogući trgovanje ruskoj privredi. Ovakav postupak je svakako motivisao zemlje BRIKS-a da potraže sopstveno rešenje.

Rastuća ekonomska moć BRIKS-a predstavlja direktnu pretnju dominaciji dolara. U stvari, tokom prošlogodišnjeg samita, lideri BRIKS-a su naglasili povećanje trgovine unutar bloka koristeći lokalne valute kao deo koraka ka „dedolarizaciji“, sa navedenim ciljem smanjenja dominacije američkog dolara u globalnoj trgovini i finansijama. Potrebno je uočiti da se ne radi se samo o geopolitičkoj igri moći. Svaka erozija statusa dolara mogla bi imati značajne ekonomske posledice za prosečnog Amerikanca.

Pošto globalni finansijski sistem počiva na dolarima, svetu je potrebno mnogo njih, a Sjedinjene Države zavise od ove globalne potražnje da podrže svoje zaduživanje i trošenje. Jedini razlog zašto SAD mogu da pozajmljuju, troše i ostvaruju ogromne budžetske deficite u meri u kojoj to čine je uloga dolara kao svetske rezervne valute.

To stvara ugrađenu globalnu potražnju za dolarima i imovinom iskazanom u dolarima. „Dedolarizacija“ svetske ekonomije izazvala bi pad vrednosti američke valute i verovatno izazvala valutnu krizu što čak može dovesti do hiperinflacije.

Stvaranje nezavisnog platnog sistema BRIKS-a je važan cilj za budućnost, koji bi se zasnivao na najsavremenijim alatima kao što su digitalne tehnologije i blockchain. Da li će BRIKS imati dovoljno snage da razvije opisani sistem i kako će taj sistem uticati na globalnu ekonomiju, pokazaće budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA