Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselin Jevrosimović: Problem izvora

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka tehnološka novina po pravilu pokreće i brojna pitanja koja nisu obavezno tehničke prirode

  • 0
Veštačka inteligencija, kreativnost Foto: Shutterstock.com

Pre otprilike godinu dana prvi put sam pisao o problemima autorskih prava u primeni veštačke inteligencije.

Naime, malo toga mehanizmi veštačke inteligencije mogu da proizvedu ni iz čega. Barem za sad, potrebni su im izvori informacija - bilo da se radi o tekstovima, fotografijama, video klipovima ili drugim materijalima.

Na osnovu tih izvora, programi se treniraju i njihovi statistički modeli dodatno unapređuju kako bi odgovori na pitanja ili zadaci koje pred njih postavljamo bili što tačniji i precizniji.

Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

Problem je u tome što su za to neophodne neshvatljivo ogromne količine podataka različitih vrsta. Srećom, na internetu postoji dovoljno materijala. Na nesreću, najveći deo tih materijala zaštićen je nekom vrstom autorskih prava i ne bi smeo da se zloupotrebljava, čak i kada je u direktnom posedu kompanija koje razvijaju veštačku inteligenciju.

U prethodnih godinu dana imali smo više slučajeva u kojima su pisci, fotografi, slikari i drugi autori pokretali tužbe protiv velikih kompanija jer se ispostavilo da u rezultatima rada veštačke inteligencije postoje jasno prepoznatljivi elementi njihovih dela. E sad, između svesnog kršenja pravila i upotrebe podataka koji su javno dobro, postoji značajan prostor koji predstavlja neku vrstu sive zone. U njoj je i pitanje korišćenja autorskih dela za obuku AI modela.

Na primer, nedavno je u svetskim medijima objavljeno da postoji sumnja kako su transkripti video zapisa sa Jutjuba i drugih sličnih servisa korišćeni u ove svrhe bez odobrenja hiljada autora. Sa druge strane, neke kompanije su pronašle rešenje tako što su spremne da autorima plate za korišćenje njihovih kreacija. Doduše, iznosi su minimalni i zavise od nekoliko faktora, ali ovo može da dovede do situacije u kojoj će obe strane biti zadovoljne.

Svaka tehnološka novina po pravilu pokreće i brojna pitanja koja nisu obavezno tehničke prirode. Veštačka inteligencija kao jedno od značajnijih dostignuća digitalnog doba i fenomen koji će u bližoj budućnosti iz korena promeniti mnoge ljudske aktivnosti, verovatno je najkompleksniji takav slučaj.

Zbog toga će organi svih država i međunarodne institucije morati veoma brzo da definišu jasnu globalnu regulativu, a korisnici svih vrsta da nauče nove norme ponašanja.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA