Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako AI može na osnovu lica da prepozna politička uverenja?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se ova dostignuća već koriste u političkom životu?

  • 1
AI kolumna Goran Kunjadić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Istraživanja su pokazala da tehnologija prepoznavanja lica može ne samo da identifikuje osobu već može i da predvidi političku orijentaciju osobe sa iznenađujućim nivoom tačnosti. Istraživanje objavljeno u časopisu American Psychologist, pokazuje da čak i neutralni izrazi lica mogu sadržati tragove o nečijim političkim uverenjima.

Ovaj nalaz predstavlja značajnu zabrinutost za privatnost, posebno zato što prepoznavanje lica može da funkcioniše bez pristanka pojedinca.

Tehnologija prepoznavanja lica je oblik veštačke inteligencije koja identifikuje i verifikuje pojedince analizom obrazaca na osnovu njihovih crta lica. U osnovi, tehnologija koristi algoritme za otkrivanje lica na slikama ili video zapisima, a zatim meri različite aspekte lica, kao što su rastojanje između očiju, oblik vilice i kontura jagodičnih kostiju.

Ova merenja se pretvaraju u matematičku formulu, ili potpis lica. Ovaj potpis se može uporediti sa bazom podataka poznatih lica za pronalaženje podudaranja ili se može koristiti u različitim aplikacijama u rasponu od bezbednosnih sistema, otključavanja mobilnih telefona pa do označavanja prijatelja na platformama društvenih medija.

Sa sve većom upotrebom tehnologija za prepoznavanje lica u javnom i privatnom sektoru, postoji povećana mogućnost da se ovi alati mogu koristiti u svrhe izvan jednostavne identifikacije ali i za predviđanje ličnih atributa poput političke orijentacije.

Istraživači sa Univerziteta Stenford, vrše preispitivanje novih tehnologija i izlaganje riziku ugrožavanja privatnosti. U prošlosti se pokazali da podaci koje je Facebook prodavao otkrivaju političke stavove korisnika, seksualnu orijentaciju ličnosti i druge lične osobine.

Pokazala se zabrinjavajuća mogućnost pristupu pomenutim karakteristikama ličnosti kao što su to činili Facebook, Cambridge Analytica i drugi. Prethodne studije često nisu kontrolisale varijable koje bi mogle uticati na tačnost njihovih zaključaka, kao što su izrazi lica, orijentacija glave i prisustvo šminke ili nakita.

U svojoj novoj studiji, istraživači su imali za cilj da izoluju uticaj samih crta lica u predviđanju političke orijentacije, čime su pružili jasniju sliku o mogućnostima i rizicima tehnologije prepoznavanja lica.

Da bi to postigli, ispitali su 600 učesnika sa velikog privatnog univerziteta i pažljivo kontrolisali okruženje i uslove pod kojima je lice svakog učesnika fotografisano. Učesnici su bili uniformno obučeni u crne majice, koristili su maramice za lice da skinu šminku, a kosu su im uredno zavezali. Sedeli su u fiksnom položaju, a njihova lica su fotografisana u dobro osvetljenoj prostoriji na neutralnoj pozadini kako bi se obezbedila doslednost na svim slikama.

Rezultati istraživanja su pokazali da model prepoznavanja lica zaista može da predvidi političku orijentaciju iz običnih slika političara sa srednjom tačnošću koeficijenta korelacije od .13. Ovaj nivo tačnosti, iako nije visok, ipak je bio značajan i ukazivao je da se neke od stabilnih crta lica koje predviđaju političku orijentaciju na kontrolisanim laboratorijskim slikama takođe mogu identifikovati na raznovrsnijim slikama iz stvarnog života.

Da li će se pomenuti mehanizmi koristiti u budućim političkim borbama ili se već koriste, saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    29. april 2024 | 13:16

    ЛАКО: ТАМО имају само флип/флоп, или-или, ништа људско...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA