Vreme čitanja: oko 2 min.

Veselin Jevrosimović: Mašine i smisao za humor

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Duhovitost je važna komponenta kreativnosti jer podrazumeva razmišljanje izvan okvira čiste logike i matematike

  • 0
Veštačka inteligencija, komunikacija Foto: Shutterstock.com

Još uvek smo u ranoj fazi razvoja i primene veštačke inteligencije. Kao i svaki drugi, i ovaj početak je težak i pun izazova.

Verovatno najvažniji su oni koji se tiču zakonskog regulisanja korišćenja novih softvera, rešavanja problema privatnosti podataka i zaštite autorskih prava, ali i uticaja sistema veštačke inteligencije na društvene odnose i ljudski rod uopšte.

Većini korisnika su manje bitne tehničke prepreke sa kojima se hvataju u koštac naučnici i inženjeri. To ne znači da su one manje interesantne.

Veselin Jevrosimović Foto: Milena Đorđević

Na primer, ispostavilo se da je humor ozbiljan problem za mašinsko učenje i velike jezičke modele poput ČetGPT-ja i sličnih. Ovi sistemi obrađuju ogromne količine tekstova svih vrsta da bi - na osnovu statističkih metoda i dodatne „obuke“ od strane ljudi - mogli da daju odgovore prirodnim jezikom, sastavljaju pisma, kraća literarna dela i druga dokumenta, pišu delove programskog koda i slično.

E sad, ako se u materijalima koje obrađuju nađu i šale, računari ih shvataju doslovno i uključuju u bazu odgovora. Tako se desilo da na pitanje o tome kako održavati zdravlje, veštačka inteligencija svojevremeno odgovori - „pojedite jedan omanji kamen dnevno“.

Premda se radi o ekstremnom slučaju, činjenica je da su šala, ironija, cinizam, igre reči i slične kreativne aktivnosti ljudskog uma još uvek misterija za veštačku inteligenciju.

Već danas računari mogu da „smišljaju“ viceve i šale prema zadatoj strukturi, ali su istraživanja pokazala da ne postoji način da ih zaista i razumeju. Čak i kada prepoznaju neki tekst kao šalu, ne umeju da objasne šta je u njoj smešno.

Opet se sve svodi na statistiku i izvlačenje delova teksta koje je smislio čovek.

Pisao sam ranije o tome da će mašine teško moći da zamene ljude u nekim oblastima. Ovo se pre svega odnosi na kreativnost, spremnost na eksperimentisanje i rešenja koja odstupaju od uobičajenih.

Duhovitost je važna komponenta kreativnosti jer podrazumeva razmišljanje izvan okvira čiste logike i matematike.

Moguće je da će jednoga dana kompjuteri biti sposobni da zaista razumeju šalu, ali je do tada humor oblast koja pripada samo nama ljudima.

(Telegraf.rs/Veselin Jevrosimović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA