≫ 

Evo zašto je Apple izbacio lightning port i usvojio USB-C

Apple je na specijalnom događaju u Bruklinu predstavio mnoštvo novih uređaja, ali jedan se posebno istakao zbog promene koju je kompanija napravila na njemu.

  • 0

Kompanija iz kupertina je na trećoj generaciji modela iPad Pro zamenila lightning konektor sve popularnijim USB-C standardom.

Ovo su sjajne vesti za korisnike.

Appleova odluka da koristi sopstveni standard koji se razlikuje od svih ostalih stvarao je popriličnu glavobolju korisnicima, ali je za to imao dobre razloge - veličina i kontrola.

Kako s vremena na vreme ume da objasni, inženjeri su fokusirani na to da izbaci svaki milimetar nepotrebnog prostora iz svojih uređaja, a lightning konektor im je pomogao da to urade.

Sa druge strane, Apple je mogao da koristi i mini ili micro USb konektore kako bi postigao isti cilj, baš kao što je to uradila konkurencija.

Foto: Promo/Apple

Ipak, Apple to nije uradio jer je želeo kontrolu nad dodatnom opremom za svoje uređaje, ali i dodatnu zaradu od prodaje licenci proizvođačima dodatne opreme za korišćenje njegove tehnologije.

Svaki put kada ste platili suludu cifru za neki komad dodatne opreme, mogli ste da budete sigurni da je razlog za to Apple.

Godine ovakve kontrole gotovo je ugušilo sve proizvođače lightning dodatne opreme.

A tu je bio i pritisak brojnih regulatornih tela, pogotovo u Evropi, da Apple pređe na standardizovane punjače kako bi korisnici mogli da koriste jedan isti kabl za širok dijapazon proizvoda, a ne da kupuju poseban za svaki od njih.

Mnogi PC korisnici su takođe gledlai na iPad kao na neozbiljan uređaj jer na njega ne mofu da povežu svoju dodatnu opremu sa laptopa.

USB-C je očigledno rešenje koje će rešiti ovaj problem.

Još jedan razlog za odustajanje od lightning konektora jeste i očekivanje Applea da će mnoga dodatna oprema u skorijoj budućnosti biti potpuno bežična.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA