≫ 

Kako je incident sa dronom u Humskoj promenio Evropu: Sve što niste znali o tim letilicama (VIDEO)

Dozvola se izdaje na 100 lokacija širom Srbije i važi tri meseca, nakon čega je potrebno obnoviti je. Cena ove dozvole iznosi 6.000 dinara

  • 8

Letenje dronovima i snimanje istim, jednostavno je, ali samo onda kada se prilikom ove aktivnosti poštuju sva pravila. Upravljanje letilicom, kojom se najčešće snimaju fenomenalni kadrovi iz vazduha, za mnoge je dobar biznis, odnosno privredna delatnost, ali ima i hobista.

"Telegraf.rs" je razgovarao sa dron-operaterom, Dejanom Markovićem o proceduri koja je obavezna kad je upravljanje i snimanje dronom u pitanju, kao i o njegovoj zloupotrebi.

- Registracija, odnosno uvođenje u evidenciju je vrlo prosta, uz neke takse, izjave, račun, odete u Direktorat za civilno vazduhoplovstvo i zatražiš da uvedete letilicu u evidenciju. Da biste uveli dron u evidenciju, morate da platite neko osiguranje, to osiguranje na godišnjem nivou za letilice koje se bave privrednom delatnošću, negde je oko 24 hiljade dinara - objašnjava Marković.

Dron, snimanje, letenje Foto: Telegraf TV

Nakon navedenih postupaka, polaže se ispit za operatera bespilotnog vazduhoplova, koji obuhvata 114 pitanja i polaže se samo teorija, posle čega se stiče dozvola i zvanje dron operatera.

Tek tada se stiču uslovi za traženje dozvole za letenje, a dobijanje iste je vrlo lako, kako kaže naš sagovornik - osoba sedne i napiše mejl. Potom se od Vojske Srbije, koja je nadležna za snimanje na bilo kojoj lokaciji, upućuje zahtev za saglasnost za snimanje.

GDE SE IZDAJE DOZVOLA I KOLIKO VAŽI?

Dozvola se izdaje na 100 lokacija širom Srbije i važi tri meseca, nakon čega je potrebno obnoviti je. Cena ove dozvole iznosi 6.000 dinara.

Dron, snimanje, letenje Foto: Telegraf TV

NA KOJIM LOKACIJAMA SE SME SNIMATI?

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo je nadležan samo za letenje dronova. Ova institucija je Srbiju podelila na četiri kategorije, a to su:

1. Livade i lokaliteti gde nema ničega

2. Mesta na kojima postoji neki privremen ili stalan objekat za smeštaj životinja i ljudi

3. Naseljena mesta

4. Centralna gradska jezgra

5. Lyr 8 (uslovno zabranjena zona za let, jer ukoliko zatreba snimanje tog dela grada, zatraži se dozvola i uglavnom se dobija) - centar Beograda i deo Novog Beograda

ŠTA SVE OBAVLJAJU DRONOVI?

Letenjem i snimanjem dronom može se vršiti građevinski inspekcijski nadzor, može se mapirati teren, spasiti izgubljen planinar. Neke od ovih letelica imaju programsku moć da detektuju curenje energije na dimnjaku ili da nose 25 litara tečnosti. Takođe, služe i za zaprašivanje useva, a dron čak može da podigne čoveka od 80 kilograma.

U svetu nisu retki ni primeri šverca droge pomoću dronova.

Dron, snimanje, letenje Foto: Telegraf TV

ŠTA JE PROMENIO INCIDENT U HUMSKOJ?

- Svi znaju za čuveni incident u Humskoj. Zanimljivo u vezi sa tim potezom, gde je sticajem okolnosti unesena zastava, jeste to što je on probudio svest u celoj Evropi, pa su zbog toga sada stadioni u "no fly" zoni (zoni gde nema letenja) - rekao je Dejan Marković.

Inače, snimanje i letenje dronovima zabranjeno je na pet kilometara od aerodroma. Takođe, po pravilniku se ne sme leteti iznad ljudi, već distanca mora iznositi 30 metara.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    3. jul 2019 | 20:24

    Kupim dron i pustam de ocu...

  • Nole

    3. jul 2019 | 20:03

    Znači još jedan namet od strane države.

  • Outsider

    4. jul 2019 | 08:45

    Bolje se vi pozabavite elektricnim TROTINETIMA koji polako ali SIGURNO POCINJU DA BUDU VELIKI PROBLEM ZA BEZBEDNOST U GRADU. Niko ih ne kontrolise a oni se ponasaju neodgovorno i BAHATO ne postujuci saobracajne znake i opstu kulturu. Videcete, bice ONI uskoro i na naslovnim stranama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA