• 0

Priprema za realan život: Tehnologija pomaže oboleloj deci da spoznaju iskustva spoljašnjeg sveta

"Deca sa autizmom imaju problema sa intenzivnim nadražajima koji dolaze iz spoljašnjeg sveta. VR naočare pomažu da se susretnu sa realnim iskustvima i lakše prebrode šok..."

  • 0

Ustanova za decu sa specijalnim potrebama u Engleskoj koristi VR naočare kako bi njeni polaznici spoznali iskustva iz spoljašnjeg sveta.

Osoblje se nada da će pametna tehnologija pomoći deci da se prilagode stvarnosti, ali i uživaju u predivnim iskustvima kao što je virtuelno skijanje i ronjenje u dubinama mora.

Osobe sa autizmom stresno doživljavaju nove i nepoznate situacije. U učionicama otkrivaju kako izgleda ulazak u avion ili poseta tržnom centru, piše New York Post.

- Deca sa autizmom imaju problema sa intenzivnim nadražajima koji dolaze iz spoljašnjeg sveta. Nepoznate pojave ih mogu uznemiriti kada se sa njima susretnu u realnosti. Naši polaznici vole ono što im je poznato i deo je njihove svakodnevne rutine. VR naočare pomažu da se susretnu sa realnim iskustvima i lakše prebrode šok koji nastaje na nepoznatim mestima - kaže profesor računarstva u školi Prajors kort Nunjo Gereiro.

VR naočare, virtuelna stvarnost

Foto: Promo

Školu trenutno pohađa 95 mladih ljudi sa autizmom. Mnogi od njih nemaju razvijene govorne sposobnosti i ne komuniciraju sa drugim ljudima.

Škola se nada da će podaci koji se prikupljaju u ovom oglednom programu razviti nove strategije učenja. Prikupljaju se informacije o tome kako učenik provodi dan, šta jede, koliko uči i kako se ponaša.

- Pristupamo proučavanju uobičajenih radnji kao da je reč o izuzetnim slučajevima. To se pre svega odnosi na učestalost kriza, unos hrane i pića, korišćenje toaleta, spavanje i druge aktivnosti. Nadamo se da ćemo steći dragocena saznanja o životu dece sa autizmom i približiti njihov svet ostatku populacije. Želimo da svoja iskustva podelimo sa kolegama koji rade na sličnim poslovima širom sveta - kaže autorka istraživanja Elejn Hadžel.

(Telegraf.rs/N.N.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima