≫ 

Kako je jedan mali "pljosnati" robot postao moj treći kućni ljubimac

Prvo su bili zbunjeni, pa potom uplašeni. Bilo je tu i laveža, frktanja i grebanja, ali i mnogo smešnih situacija, ali je Roomba sve to hrabro podnela...

  • 0
iRobot Roomba i7+ Foto: iRobot

Oduvek sam bila okružena životinjama. Sa njima sam se mazila još pre nego što sam prohodala. Naša tadašnja seterka Lenka me je zavolela čim sam stigla na ovaj svet.

Sećam se da je tata tada bio napravio i nekakvu dršku, koju je kanapom vezao za dubak, pa bi me onda Lenče, vrlo često vukući me "vozikala" po stanu.

iRobot Roomba 980 Foto: Telegraf.rs

Mama je, s druge strane, puno volela mačke, pa smo u kući skoro uvek imali i bar jednu macu. Glavna porodična zanimacija bila nam je da ih u što kraćem roku naučimo da žive jedno sa drugim.

To smo radili mnogo puta, pa sam tu tradiciju i sama kasnije nastavila. Jedna od prvih stvari koju sam sa sobom ponela u svoj "odrasli" život bilo je nastavak te porodične tradicija. Sa sobom sam povela i Božu, nekadašnje Lenkino najblentavije štene, a ubrzo mi je stara drugarica poklonila i jedno svoje mače.

Iskusna u tome, brzo sam ih sprijateljila pa su se lako navikli jedno na drugo, ali ono što mi je u mom prostranom devojačkom stanu predstavljalo problem od kada sam u njega uselila svoje ljubimce bile su njihove dlake, koje su se posle dan ili dva nalazile svuda unaokolo.

Kako nemam radno vreme i uglavnom radim od kuće, uvek sam imala dovoljno vremena da se posvetim svojim ljubimcima, ali ne i da svaki čas usisavam za njima. Zbog toga sam, na preporuku prijateljice koja mnogo radi i skoro nikada nije kod kuće pa usisivač gotovo nikada ni ne uzima u ruke, nabavila robotski usisvač.

Roomba S9+ Foto: iRobot.rs

U početku mi je bilo veoma neobično što taj uređaj nema ništa od onoga na šta smo navikli kod usisvača. Usisivač, koji se zove kao moj omiljni latnoamerički ples, koje sam inače intenzivno trenirala u srednjoj školi, uopšte ne liči na one glomazne uređaje koje moramo da vučemo za sobom po celom stanu.

Roomba nema crevo, nema kabl za struju, a nema ni one brojne dodatke od kojih većinu nikada ni ne upotrebimo. Nije potrebno da je sklapati i rasklapati svaki put kada čišćenje stana dođe na red... Malog, okruglog "pljosnatog" robota je dovoljno samo postaviti u neki ćošak stana, uključiti njegovu bazu u struju i pustit gas a sve radi sam.

iRobot Roomba 980 Foto: Telegraf.rs

A kada se "navikne" na vaš životni prostor, Roomba svoj "čistački" posao obavlja u tri faze: čišćenje ivica i ćoškova, četkanje (dubinsko izvlačenje nečistoća iz podova i tepiha) i na kraju usisavanje prljavštine.

A jednom kad krene, moj mali "pljosnati" robot, očisti svaki ćošak, čak i one teško pristupačne, koje nekako uvek izbegnem da se zavučem kada čistim, ali ih moji ljubimci ne propuštaju. Naročito kada se na njih naljutim…

iRobot Roomba i7+ Foto: iRobot

Inače, bilo je veoma zanimljivo gledati Božu i Ljubicu i njihove reakcije kada je Roomba prvi put "zaplesala" po sobi. Prvo su bili zbunjeni, pa potom uplašeni. Bilo je tu i laveža, frktanja i grebanja... Roomba je, međutim, sve to hrabro podnela. Taj priod privikavanja dosta joj je olakšala činjenica da sam ja tokom dana uglavnom kod kuće.

Vremenom su se svi navikli jedni na druge, pa je bilo tu i smešnih situacija. Tako je moja maca jedom čak pokušala da "naskoči" na Roombu da se malo "provoza", ali joj je robot pokazao "ko je gazda". Ipak, ubrzo su se ponovo "sprijateljili".

iRobot Roomba 980 Foto: Telegraf.rs

A najbolji rezultat tog njihovog prijateljstva je moja čista kuća. Roomba zaista zna šta treba da radi sa tepisima, nameštajem, ćoškovima i podovima. Njene dimenzije joj dozvoljavaju da se bez problema zavlači na sva ona mesta gde i Ljubica i Boža, jer ima takav oblik i posebne četke zbog kojih ni jedna jedina trunka ne može da joj promakne.

A šta god da radi, čak i onda kada je ne vidim, Roomba je uvek pod mojom kontrolom. Njena aplikacija na mom telefonu omogućava mi da nadgledam šta Roomba radi, gde "plaše" i, ono najvažnije - da mogu da je sprečim da se "posvađa" sa mojim ljubimcima ili oni sa njom.

iRobot Roomba i7+ Foto: iRobot

Šta više, Roomba mi toliko pomaže svakoga dana, čini moj životni prostor čistijim, štedi mi dosta vremena i, posle nekog vremena, konačno se savršeno "slaže" sa Božom i Ljubicom, da mi je za kratko vreme postala treći ljubimac u kući - vredan svakog dinara koji sam u njega uložila!

Video: Isprobali smo najskuplji robotski usisivač u Srbiji i teško da bilo šta može da mu parira u čišćenju

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA