≫ 

Da li nas uskoro očekuje kineska altrenativa Androidu?

HarmonyOS će moći da radi na uređajima sa malom količinom RAM memorije, ali i na onima koji koriste stotine gigabajta memorije

  • 1
Harmony OS, Huawei Foto: Huawei

Od kako je, prošlog proleća, američka administracija uvela zabranu poslovanja sa kompanijom Huawei, kineski tehnološki gigant radi na stvaranju alterantivnih rešenja za poznate servise i aplikacije bez kojih je ostao, pre svega onih kompanije Google.

Pre nešto više od godinu dana, u avgustu 2019, Huawei je najavio svoj samostalno razvijeni operativni sistem Harmony. Iako se u početku mislio da će taj softver zameniti Android na Huawei pametnim telefonima, nešto kasnije se ispostavilo da je u pitanju OS namenjen širokom spektru pametnih uređaja, piše Phone Arena.

To je po tvrdio i izvršni direktor kineske komapnije Ričard Ju, saopštivši da je HarmonyOS baziran na mikrokernelu i to tako da ga je moguće koristiti na različitim uređajima, pametnih satova, pametnih zvučnika, računara, automobila...

HarmonyOS će moći da radi na uređajima sa malom količinom RAM memorije, ali i na onima koji koriste stotine gigabajta memorije, saopšteno je iz Huaweija. Trenutno  je dostupan samo u pametnim televizorima.

Međutim, prema izjavi Ričarda Jua, Huawei će u 2021. godini isporučitii prve uređaje koji u potpunosti rade na operativnom sistemu Harmony, naveo je sajt MyFixGuide.

Ovom objavom najavljena je i sledeća verzija tog novog softvera, koja će biti predstavljena 10. septembra, zajedno sa više različitih uređaja koji će raditi na Harmony OS-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hakler

    10. septembar 2020 | 01:03

    Ah da, operativni sistem koji će očigledno imati backdoor da bi Kineska vlada mogla da dođe do sweet sweet podataka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA