Hi-Tech hiromantija: Za plaćanje će vam ubuduće biti dovoljan samo dlan i zdrave vene

Nova tehnologija analizira oblik dlana i jedinstveni raspored vena ispod kože korisnika...

  • 2
Amazon One, čitanje dlana, plaćanje Foto: Amazon / Promo

Hiromantija, izgleda, neće više biti primarna delatnost gatara i vračara, budući da je Amazon "čitanje dlana" počeo da testira kao način plaćanja u svojim prodavnicama u Sijetlu, što bi uskoro moglo da se nađe i u prodavnicama, na stadionima, u koncertnim dvoranama i muzejima.

Američki tehnološki gigant prošle nedelje je predstavio novo, zanimljivo rešenje, zasnovano na biometrijskoj tehnologiji, koje će nesumnjivo izazvati odrđene kontroverze. Ukratko, novi način plaćanja - Amazon One, omogućava kupcima da u Amazon Go prodavnicama kupljenu robu plaćaju skeniranjim njihovog dlana.

Tehnologija, za koju Amazon tvrdi da može da utvrdi identitet na isti način kao što je to slučaj sa prepoznavanjem lica, analizira oblik dlana i jedinstveni raspored vena ispod kože.

Time dlan kupca postaje kreditna kartica, a moći će da se koristi i kao lična karta, ulaznica za neki događaj ili neki drugi identifikacioni dokument.

Iz Amazona poručuju da biometrija dlana predstavlja mnogo bolje tehnološko rešenje u odnosu na druge tehnologije koje se danas koriste.

Ona donosi prednosti kada je očuvanja privatnosti podataka korisnika u pitanju, pa će se zbog toga korisnicima biti privlačnija za korišćenje, pošto ne deluje "policijski", kao što je to sa sistema za prepoznavanje lica slučaj, poručuju iz Amazona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • invazija

    5. oktobar 2020 | 15:02

    Ne svidja mi se ovo, da li to znaci da cemo imati cipove? Nisam protiv novih tehnologija, ali ovo je previse. Dovoljan je digitalni novac i kriptovalute. Bitcoinkupovinaprodaja je sve popularnija i kod nas. Kartice koristimo sve vise, ali cemu sad ovo sa dlanovima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA