≫ 

Neverovatna robot-lignja u misiji spašavanja podovodnog sveta

Squidbot je prvi robot sposoban da generiše mlazne pulseve koji mu omogućavaju podvodne pokrete i brzo kretanje

  • 0
Robot lignja Printscreen: YouTube/JacobsSchoolNews

Tim inženjera sa Univerziteta u Kaliforniji, iz San Dijega kostruisao je robota-lignju, nazvanog Squidbot, sposobnog da se kreće kroz vodu baš kao prava lignja. Njegov zadatak će biti da istražuje morske dubine, a da pritom ne ugrožava biljni i životinjski svet velikih dubina.

To je prvi robot sposoban da generiše mlazne pulseve koji mu omogućavaju brzo kretanje i podvodne pokrete, identične onima kakve ima prava lignja.

Zbog toga ima "pipke" i specijalnu komoru za usisavanje i izbacivanje mlazeva vode. Squidbot pokrete postiže menjajući oblik svog tela, čime istoremeno "vežba" plivanje, odnosno unapređuje efikasnost kretanja kroz vodu.

Napravljen je od mekih materijala, kako bi mogao da se kreće blizu korala a da ih pritom ne ošteti. Robot se kreće brzinama između 18 i 32 centimetra u sekundi, što mu istovremeno omogućava da pliva i da može da snima kvalitetne fotografije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA