Ovo je "treće oko", pametni gedžet koji spašava živote zavisnicima od buljenja u telefon

"Treće oko" koristi žiroskopski senzor putem koga prepoznaje položaj glave, kao i ultrazvučni senzor kojim meri udaljenost od prepreke

  • 2
treće oko Printscreen: YouTube/South China Morning Post

Student industrijskog dizajna iz Južne Koreje osmislio je šaljivo rešenje za ljude koji ne mogu da odvoje pogled od ekrana svojih telefona, zbog čega im preti opasnost da udare u neku prepreku na ulici.

Reč je o "trećem oku", gedžetu koga je konstruisao Peng Min Vuk. Ono se stavlja na čelo i štiti korisnika od moguće povrede tako što otvara svoj "kapak" kada senzor oseti da je korisnikova glava spuštena i okrenuta prema ekranu telefona.

Kada je korisnik od prepreke udaljen jedan ili dva metra, uređaj šalje zvučni signal koji upozorava na moguću opasnost u blizini, prenosi Rojters.

"Treće oko" koristi žiroskopski senzor putem koga prepoznaje položaj glave, kao i ultrazvučni senzor kojim meri udaljenost od prepreke. Senzori su povezani sa mikrokontrolerom koga napajaju baterije.

- Ovo je budućnost čovečanstva sa tri oka - kaže Peng, inače postdiplomac inženjerskog dizajna i inovacija u Londonu, demonstrirajući u okolini Seula kako se koristi "treće oko".

- S obzirom na to da ne možemo da odvojimo pogled od naših pametnih telefona, u budućnosti će nam biti potrebno dodatno oko! - ističe on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA