≫ 

Korean Air je prvi avio prevoznik koji koristi roj dronova za inspekciju svojih aviona

  • 0

Napredak u tehnologiji dronova poslednjih godina podstakao je sve veći broj avio-kompanija da koriste ove leteće mašine za inspekcije bezbednosti aviona. Međutim, u onome što se smatra prvim ovakvim potezom u industriji, Korean Air je počeo da koristi "roj" dronova za vizuelne inspekcije svojih aviona, što je proces koji značajno skraćuje vreme potrebno da se izvrši takav zadatak, kaže avio-kompanija.

Dok su stručnjaci za održavanje ranije morali da vrše vizuelnu proveru trupa aviona sa visina do 20 metara, inspekcije dronom poboljšavaju bezbednost na radnom mestu i omogućavaju veću preciznost i brzinu, naveo je avio prevoznik u nedavnom saopštenju.

Korean Air je u te svrhe dizajnirao sopstvenog drona. Ovaj kvadkopter ima prečnik od jednog metra i težak je oko pet i po kilograma.

Tokom inspekcije, koja se odvija unutra hangara za avione, Korean Air koristi četiri drona u isto vreme. Svaki je opremljen kamerama visoke tehnologije koje mogu da identifikuju detalje veličine čak 1 milimetar.

Dronove pokreće prilagođeni softver koji ih usmerava da prikupe slike određenih delova aviona. Ako se jedan ili više dronova pokvare tokom inspekcije, preostali dronovi su programirani da preuzmu njihov posao i obave inspekciju.

Avio prevoznik je rekao da korišćenje dronova omogućava njegovom inženjerskom timu da smanji vreme inspekcije sa 10 sati na samo četiri sata.

Operateri dronova rade na povećanju tačnosti procesa kroz tekuća ispitivanja. Ako sve bude išlo po planu, Korean Air će sledeće godine i zvanično primeniti ovaj sistem na svim letelicama.

Prvi put smo čuli za avio-kompanije koje koriste dronove za inspekciju aviona još 2015. godine kada je evropski niskotarifni prevoznik easyJet otkrio da testira sopstveni sistem. Nedavno je i Austrian Airlines počeo da koristi dronove za istu vrstu posla, ali smatra se da je Korean Air to prvi implementirao na ovom nivou, pošto koriste više dronova u isto vreme.

Video: Ovo nije prava riba ovo je dron: Kinezi razlili čudo tehnike koje apsolutno imitira prirodu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA