≫ 

Google pruža uvid u predstojeći Android 13: Evo šta treba da znate

Iako se čini da je Google juče predstavio Android 12, kompanija već objavljuje prvi uvid u predstojeći Android 13 u obliku “developer preview-a”.

  • 0
Android, telefon Foto: Unsplash

Google je doneo developerima Android aplikacija rani poklon za Dan zaljubljenih u obliku prvog “developer preview-a” predstojećeg Android 13 operativnog sistema.

Naime, radi o prvom uvidu u operativni sistem i namenjen je samo developerima. Prva beta, koja je namenjena javnosti, se očekuje tokom aprila, dok se Android 13 u svojoj konačnoj verziji očekuje posle jula, ako sve prođe po planu kaže Google, piše GSM Arena.

Dejv Burk, potpredsednik inženjeringa za Android u Google-u, detaljno je opisao poduži listu promena koje će se naći u Android-u 13, na blogu za developere.

Nove funkcije uključuju više tema i funkcija privatnosti, nove jezičke postavke i nekoliko nadogradnji “ispod haube”.

Sa obnovljenim fokusom na privatnost i bezbednost, Android 13 donosi novi “foto picker” sistem za standardizovan i optimizovan način deljenja kako lokalnih, tako i onih smeštenih u oblaku. Ovo u prevodu znači - veća bezbednost.

Nova ažuriranja za Google Play omogućiće da se pokrije više Android ekosistema, a u mehanizam nadogradnje su dodati novi moduli.

Potom, aplikacije će moći da da otkriju i da se povežu na obližnje uređaje preko WiFi konekcije bez potrebe za dozvolama o lokaciji.

Material You dizajn, koji ima alatku dinamičkog menjanja boja sada to širi na sve ikonice aplikacija u Androidu 13, a ne samo na Google-ove. Međutim, ova funkcija dolazi prvo na Pixel uređaje, ali Google je rekao da sarađuje sa drugim proizvođačima kako bi je objavio šire.

Ono što je takođe zapalo za oko su neke jezičke postavke, tačnije, podešavanja jezika za Android 13 će uključivati opciju da vam podrazumevani jezik bude drugačiji za aplikacije koje izaberete.

Ovaj preview za sada mogu da pokrenu samo korisnici Google Pixel telefona, a ukoliko imate kompatibilan telefon, instrukcije možete pronaći OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA