Kako pojačati WiFi signal i rešiti problem slabog dometa u kući?

Mrtve tačke ili mrtve zone bez interneta ima većina kuća

  • 1
Wifi , kuća, ruter, wireless Foto: Freepik

Ovo su mesta u kući gde WiFi mreža može biti sporija, manje pouzdana ili je uopšte nema. Ako ste nekada imali problema sa strimingom videa u dnevnoj sobi ili ne možete da se povežete na WiFi mrežu dok ste u podrumu, to mesto nazivamo mrtva tačka ili mrtva zona.

Na osnovnom nivou, mrtva tačka se javlja kad god je WiFi signal koji prenosi WiFi ruter preslab da bi podržao jaku konekciju. Wi-Fi signal rutera putuje na konačnu udaljenost (definisanu WiFi standardom). Na primer, WiFi uređaji koji su udaljeniji od rutera uspeće da dobiju samo 10-50% propusnog opsega u poređenju sa klijentima koji su bliže ruteru. Pored toga, uobičajene arhitektonske karakteristike kuće, kao što su zidovi i podovi, mogu uticati na WiFi signal i otežati dolazak do određenih delova kuće.

Ako vaša WiFi mreža ne može da pokrije svaki sprat ili sve prostorije vašeg doma, treba da razmotrite strategije za pojačavanje signala. Zahvaljujući pojačivačima WiFi signala možete se rešiti "mrtvih zona" bez interneta u vašem domu. Najjednostavniji način da dobijete bežičnu pokrivenost koja vam je potrebna je pojačivač WiFi signala, tako da konačno možete da koristite tablet u spavaćoj sobi ili da postavite popularne konzole za igrice u podrumu.

U nastavku teksta objasnićemo vam kako pojačivač WiFi signala zapravo pojačava signal i na kom principu deluje. Takođe, donosimo savete koje akcije treba da preduzmete kako biste izbegli bespotrebno gubljenje WiFi signala u vašem domu.

Šta je pojačivač WiFi signala?

Pojačivač WiFi signala je uređaj koji se koristi za proširenje područja pokrivenosti vaše WiFi mreže. Radi tako što prima vaš postojeći WiFi signal, pojačava ga i zatim prenosi pojačani signal (o čemu će biti reči u nastavku teksta).

Benefit ovog uređaja ogleda se u činjenici da pojačivač WiFi signala može efikasno da udvostruči oblast pokrivenosti vaše WiFi mreže. Signal će konačno dopreti do udaljenih uglova vašeg doma ili kancelarije, do različitih spratova. Moći ćete čak i da proširite pokrivenost do vašeg dvorišta i koristite WiFi signal napolju.

Kako pojačivač WiFi signala radi?

WiFi pojačivač signala se ponekad naziva i pojačivač bežične mreže ili žičano-bežični mrežni pojačivač. Ovaj uređaj koristi i žičanu i bežičnu tehnologiju da dovede bežični signal u deo kuće gde je pokrivenost mrežom slaba (ili nikakva).

Iako je primamljivo razmišljati o pojačivaču WiFi signala kao o uređaju koji može da prenosi brzi, pouzdani WiFi širom vašeg doma, to je više kao rešenje za mrtvu zonu u vašoj spavaćoj sobi ili u potkrovlju pretvorenom u kućnu kancelariju. Da biste dobili najbolje rezultate, morate da uključite pojačivač u utičnicu na sredini između rutera i mrtve zone. Pojačivač tada može da pokupi WiFi signal sa vašeg rutera i da ga rasporedi dublje u vašem domu.

WiFi pojačivač signala prvo koristi žičanu vezu za putovanje kroz vaš dom. To znači da imate koristi od pouzdanosti i velike brzine kablova, umesto da se oslanjate samo na bežične signale. Ne brinite, nećete morati da dodajete nove kablove u vaš dom; ovi WiFi pojačivači koriste postojeće ožičenje u vašem domu. Rešenja zasnovana na MoCA-u koriste vaše koaksijalne kablove, a Powerline rešenja koriste vaše električne instalacije (utičnice).

Možete da dodate pojačivač WiFi signala u blizini oblasti vašeg doma kojoj je potrebno bežično pojačanje – potreban vam je samo koaksijalni priključak (MoCA) ili utičnica (Powerline) u blizini. Pojačivač preuzima signal žičane mreže i pretvara ga u jak bežični signal u novoj oblasti.

I, kao dodatni bonus, noviji mrežni pojačivači WiFi signala mogu čak i dati veliko povećanje performansi vašoj kućnoj mreži dodavanjem brzih brzina 802.11ac. Čak i ako vaš bežični ruter ne podržava 802.11ac, i dalje možete da dodate 802.11ac mrežni pojačivač u vaš dom i nadogradite ga na najnoviju tehnologiju.

Položaj rutera takođe utiče na jačinu WiFi signala

Pojačivač WiFi signala će rešiti vaš problem slabog dometa, ali imajte na umu da i položaj rutera igra veliku ulogu u pokrivenosti vašeg doma internetom.

Položaj WiFi rutera može imati značajan uticaj na jačinu i domet WiFi signala. Kada ne planirate pažljivo gde da postavite ruter, posledice se često javljaju u vidu loše brzine, mrtvih zona i nepouzdanog internet signala. Evo nekoliko saveta za postizanje najbolje moguće pokrivenosti sa jednog WiFi rutera:

Ne postavljajte WiFi ruter pored spoljnog zida kuće. Ovaj položaj će doprineti gubitku velikog dela kapaciteta rutera, jer signal zrači pravo u betonski spoljni zid. Signal ne odlazi nikuda i potpuno je beskoristan. Ne postavljajte ruter blizu plafona gornjeg sprata. Ako postavljate ruter na najviši sprat kuće, pokušajte da ga ne postavljate blizu plafona. (Na primer, nemojte ga staviti visoko na policu, bolje je da bude niže od visine očiju odrasle osobe.) Postavite ruter na centralnu lokaciju. Što je vaš ruter bolje centralno pozicioniran, veća je verovatnoća da će signal moći da stigne do svih uglova kuće. Manja je verovatnoća da ćete imati dobru WiFi pokrivenost ako ga stavite u podrum ili na drugi sprat kuće.

U Srbiji čak 3.75 miliona ljudi koristi internet, prema poslednjim statistikama. Brzina interneta se zahvaljujući rastućem broju korisnika svakim danom sve više unapređuje i poboljšava, stoga nema razloga da se borite sa lošim signalom u udobnosti vlastitog doma. Proverite položaj rutera i dodajte pojačivač WiFi signala u vaš dom. Uživaćete u savršenoj pokrivenosti u svakom kutku.

(Telegraf.rs/PR)d

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teletabis

    4. mart 2022 | 19:24

    Najbolja rešenja: Mesh ruter Kablovi, kablovi, kablovi (cat6)... Wi-Fi 6 ruter POGOTOVO dual band (2.4 i 5GHz)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA