≫ 

Pametni telefoni su upozoravali na zemljotres i pre nego što su ga ljudi osetili: Ovo je objašnjenje

Sistem funkcioniše tako što pametni telefoni imaju male akcelerometre (uređaje za merenje ubrzanja tela u pokretu) i mogu da detektuju signale koji ukazuju na mogući zemljotres

  • 3
Smartfon, Telefon, Android Foto: PIxabay.com

Brojni građani Bosne i Hercegovine su sinoć, nekoliko sekundi pre nego što su osetili zemljotres, dobili obaveštenje od Android sistema za upozorenje da je zemljotres moguć i smernice šta da rade u toj situaciji, javlja Klix.ba.

Nekoliko zemljotresa je sinoć pogodilo Bosnu i Hercegovinu, a najgora situacija je bila u Stocu gde je zabeležena jačina od 5.6 stepeni po Rihteru.

Android je još pre par godina pokrenuo ovaj sistem upozorenja na zemljotrese, a ovakvo obaveštenje do sada nije zabeleženo na našim prostorima.

U svakom slučaju, bezbedno je reći da radi, jer korisnici Android uređaja koji su dobili obaveštenje desetak sekundi pre zemljotresa, dobili su brzu i jasnu poruku šta da urade u toj situaciji.

Među prvim smernicama je da se obuju cipele, “pre nego što bilo gde krenete, pa čak i u susednu sobu”, da se proveri plin i zatvori glavni ventil ukoliko ga imate i naravno, da se izbegavaju oštećene zgrade.

U drugom delu obaveštenja navodi se da je reč o zemljotresu i procenjenoj jačini sa lokacijom mogućeg epicentra.

Na kraju, pogođenim građanima je savetovano da uzmu namirnice za vanredne situacije kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko se pojave, da pogase sve električne osigurače i da izađu i pronađu neki uzvišeni teren.

Kako je moguće da su korisnici dobili obaveštenje desetak sekundi pre zemljotresa?

Odgovor je jednostavan. Zemljotres putuje, ne dešava se u istoj sekundi svuda, potrebno je neko vreme da se “raširi”, ali sistem reaguje mnogo brže, upozoravajući korisnike gotovo odmah.

Dakle, kada dobijete notifikaciju potres se već desio. Što je veća udaljenost od epicentra, udarnom talasu treba više vremena da doputuje, kao od Stoca do Sarajeva. Zato može proći nekoliko sekundi od notifikacije do podrhtavanja.

Nema teorije zavere ili sumnje o tome kako je Android znao za zemljotres pre nego što se dogodio.

Video: Šta da radite kada Srbiju bude pogodio jak zemljotres: Ovo je 10 saveta kako da preživite katastrofu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA