≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple predstavio naočare za proširenu stvarnost: Vision Pro košta 3.500 dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vision Pro ima eksternu bateriju i koristi se pogledom, rukama i glasom

  • 0

Apple je predstavio naočare proširene stvarnosti pod nazivom Apple Vision Pro koje "besprekorno kombinuju stvarni i digitalni svet".

"To je prvi Apple proizvod kroz koji gledate, a ne u njega", rekao je izvršni direktor Tim Kuk o uređaju koji izgleda kao naočare za skijanje. Kako se nagađalo, Vision Pro ima eksternu bateriju i koristi se pogledom, rukama i glasom. Početna cena će biti 3.499 dolara, a očekuje se da će se na tržištu pojaviti tek sledeće godine, kako bi developeri imali vremena da naprave aplikacije za ovaj uređaj.

Vision Pro je orijentisan ka proširenoj stvarnosti, mada ima mogućnost prebacivanja između proširene i potpuno virtuelne stvarnosti.

Uređaj nema fizičke kontrolere, kao druge VR naočare na tržištu, već je Apple neverovatno razvio tehnologiju praćenja očiju, tako da ćete sve raditi pogledom i rukama, ali postoji i mogućnost glasovnih komandi. Vision Pro je opremljen gomilom kamera koje prate šta se dešava oko njega, tako da će pratiti vaše pokrete ruku čak i kada su spuštene ili sa strane i slično. U praksi funkcioniše tako što pogledate to što želite i da biste to otvorili "kliknete" spajanjem dva prsta.

Apple Vision Pro dolazi sa prednjom staklenom stranom i aluminijumskim okvirom, sadrži pet senzora, 12 kamera, 4K ekran za svako oko i kompjuter sa ventilacijom za hlađenje. Maskica headseta (nazvana "Light Seal") i traka za glavu (nazvana "Head Band") su obložene tkaninom i modularne su, omogućavajući prilagođavanje različitim oblicima lica i veličinama glava.

Optičke inserte za one koji nose naočare dizajnirala je kompanija Zeiss, a oni se magnetno pričvršćuju na sočiva. Uređaj poseduje eksternu bateriju koja traje do dva sata, a može se koristiti ceo dan kada je povezan na eksterno napajanje.

Vision Pro koristi M2 čip, ali takođe poseduje i novi čip pod imenom R1.

Apple garantuje da korišćenje ovog headseta neće izolovati korisnike od okoline. Uređaj prikazuje oči korisnika kroz sistem pod nazivom EyeSight, a u režimu potpune virtuelne stvarnosti, osvetljeni ekran se zamračuje sugerirajući da korisnik nije dostupan. Takođe, uređaj kreira digitalni avatar korisnika skeniranjem lica.

Apple Vision Pro je bio u razvoju godinama, i nakon brojnih promena i odlaganja, sada je pozicioniran kao ključni deo Appleove palete proizvoda pod vođstvom Tima Kuka. Bez obzira na to, očekuje se da će glavna konkurencija dolaziti od Meta-a, čiji je Quest 2 headset već postigao određeni uspeh na tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA