Vreme čitanja: oko 2 min.

Google i Samsung udružuju snage na projektu "Moohan": Prave konkurenta Vision Pro naočarima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Google i Samsung se udružuju kako bi lansirali zajednički AR/VR uređaj s nadimkom "Projekat Moohan", kao odgovor na nedavno objavljeni Apple-ov Vision Pro

  • 0
Apple Vision Pro Foto: Tanjug/AP

Prema izveštajima koji su se nedavno pojavili, Google i Samsung se zajedno upuštaju u razvoj naprednog AR/VR uređaja koji će direktno konkurisati Vision Pro uređaju kompanije Apple. Ovaj zajednički projekat, poznat pod kodnim imenom "Moohan", predstavlja najnoviju inicijativu u oblasti proširene i virtuelne stvarnosti.

Google, kompanija koja se više od decenije bavi AR/VR/XR tehnologijom, izgleda da je značajno zaostala za Apple-om, posebno nakon lansiranja Vision Pro naočara. Izveštaji naglašavaju da su se prioriteti u Google-u konstantno menjali i da kompanija nikada nije bila dovoljno fokusirana na proizvode ovog tipa, što je značajno uticalo na bilo kakav napredak u tom sektoru.

Međutim, Google-ov najnoviji pokušaj u AR prostoru je saradnja sa Samsungom, još jednom kompanijom koja se godinama bavi AR/VR tehnologijom, ali trenutno nema aktuelnu liniju proizvoda. Prema izveštajima, cilj je izgradnja uređaja koji će biti sličan Apple-ovom Vision Pro i koji će raditi na Android platformi.

Projekat "Moohan" stručnjaci trenutno posmatraju kao najverovatniji koji će se zaista pojaviti na tržištu, ali Google ima i druge konkurentske XR projekte. Ovaj poduhvat je deo većeg korporativnog zbližavanja između Google-a, Samsunga i Qualcomma, najavljenog u februaru.

Međutim, ova partnerstva se čine haotičnim iznutra. U izveštaju se navodi da su timovi koji rade na različitim projektima odvojeni jedni od drugih i moraju da se bore za resurse. Jedan zaposleni je opisao situaciju kao "čudan birokratski nered".

Lansiranje ovog zajedničkog uređaja bilo je navodno odloženo nakon predstavljanja Vision Pro uređaja, jer se smatralo da novi uređaj neće biti konkurentan. Novi cilj za lansiranje je negde oko leta 2024. godine, ali neki zaposleni su skeptični da će to biti dovoljno vremena za lansiranje proizvoda koji će oduševiti javnost.

Za Google, ovo je još jedan pokušaj da zauzme mesto na AR/VR tržištu koje mu je do sada izmicalo. Da li će "Projekat Moohan" uspeti da se izdigne iznad prethodnih neuspeha ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA