Vreme čitanja: oko 3 min.

Zdrav uzdah pre svega: Vazduh u zatvorenom može biti pet puta zagađeniji nego napolju

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čak i ako ne živite u velikim gradovima sa velikim prometom saobraćaja, mislite o vazduhu u vašem domu

  • 0
Philips prečišćivač vazduha Foto: Promo/ Philips

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može biti lošiji nego što većina ljudi misli. Na to utiču brojni faktori - kuvanje, duvanski dim, zagađenje spoljašnjeg vazduha, polen, izvori sagorevanja, građevinski materijali, hemikalije i bolesti koje se prenose vazduhom.

Sa dolaskom zime sve je teže kontrolisati kvalitet vazduha u prostorijama - često bude suv usled grejanja, sobe su zagušljive, teško ih je provetriti, pogotovu nakon buđenja, što dalje uzrokuje i neprijatne mirise. Neprijatni mirisi stvaraju i neprijatnu atmosferu u našim domovima. Uobičajeni neprijatni mirisi u našim domovima mogu da potiču od buđi, uzrokovane neadekvatnim sistemom grejanja, pročišćavanja vazduha i ventilacije, ali i zbog problematičnih odvoda, pa čak i od kuvanja. Niko ne želi da se miris pržene ribe širi celom kućom, naročito ukoliko nam odmah nakon pripreme hrane dolaze gosti.

Hoćemo da nam se kućom širi miris sveže osušenog veša, nove posteljine i čistih podova, a kako bi to bilo moguće u svakom trenutku jedan uređaj može da nam pomogne.

Prečišćivači vazduha mogu osvežiti ustajali vazduh, napraviti prijatnu atmosferu za boravak u malim prostorijama, eliminisati miris hrane i na duže staze održavati zdravlje svih ukućana.

Philips prečišćivač vazduha Foto: Promo/ Philips

Investiranjem u jedan od ovih uređaja, na duže staze, smanjujemo šanse za zdravstvene probleme izazvane zagađivačima u zatvorenom prostoru. Kvalitetni prečišćivači vazduha eliminišu nekoliko vrsta zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru, održavajući vazduh čistim i zdravim.

Vazduh u svom domu možemo održati čistim

Zatvaranjem vrata i prozora naše kuće ne znači da smo "izbegli" izlaganje spoljnim zagađivačima kao što su azot-dioksid i ugljen-monoksid. Ovi gasovi se obično nalaze u područjima sa velikim prometom motornih vozila i mogu ući u domove. Prečišćivač vazduha može biti suštinski deo uspešnog izolovanja.

Čak i ako ne živite u velikim gradovima sa velikim prometom saobraćaja, vazduhu u vašem domu i dalje bi koristio prečišćivač.

Bolesti koje se prenose vazduhom, kao što su obična prehlada i grip, šire se preko sićušnih patogena koji lebde okolo. Kada jedan član porodice dobije grip, nije neuobičajeno da se i ostatak porodice razboli. To se dešava zato što svi udišu isti vazduh koji je zaražen bakterijama i virusima, a posebno u ovom periodu godine. Često kijanje, kašalj, začepljen nos, suzenje očiju ili bol u grlu mogu takođe signalizirati da ste alergični na nešto što "stanuje" u vašem domu.

Philips prečišćivač vazduha Foto: Promo/ Philips

Sve prednosti prečišćivača vazduha svode se na jednu stvar: smanjenje vaše izloženosti lošem kvalitetu vazduha. Korišćenje prečišćivača vazduha u vašoj kući može biti odličan način da smanjite zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru - imaćete još više uspeha ako kombinujete prečišćavanje vazduha sa drugim dobrim navikama kvaliteta vazduha, kao što su redovno čišćenje, povećanje ventilacije i smanjenje upotrebe proizvoda sa visokim sadržajem isparljivih organskih jedinjenja.

Inovativno i štedljivo uz Philips

Zahvaljujući inovaciji koja stoji iza Philips 4000i prečišćivača vazduha, možete da očistite svoj dom od štetnih virusa, alergena i zagađivača kako biste vi i vaša porodica bili zdraviji.

Prečišćivač vazduha filtrira nevidljive viruse, alergene i zagađivače u vašem domu da bi sve bilo čisto i bezbedno.

Zahvaljujući energetski efikasnom dizajnu, prečišćivač koristi maksimalnu snagu napajanja od 60 W, što je ekvivalentno jednoj standardnoj sijalici. Troslojno filtriranje pomoću NanoProtect HEPA filtera, filtera sa aktivnim ugljem i predfiltera hvata 99,97% ultrafinih čestica do čak 0,003 mikrona, odnosno čestice i 100 puta manje od najmanjeg poznatog virusa, pa ste zaštićeni od PM2.5 čestica, bakterija, polena, prašine, alergena iz grinja, životinjske peruti, gasova i drugih zagađivača. Ima sertifikat organizacije European Centre for Allergy Research Foundation, a trajaće vam čak 36 meseci.

Uređaj je moguće spojiti i s aplikacijom Air+ preko koje je moguće pratiti kvalitet vazduha, ali i rad uređaja i stanje filtera, a ona će vas i upozoriti kada kvalitet vazduha nije dobar.

Philips prečišćivač vazduha Foto: Promo/ Philips

Zdrav uzdah pre svega

#Zdravuzdahpresvega je slogan kampanje kompanije Philips koji želi da osvesti važnost zdravog vazduha, ne samo danas nego i u budućnosti.

Imajući sve ovo u vidu, Philips kao društveno odgovorna kompanija donirala je prečišćivače vazduha Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova kako bi pacijentima i zaposlenima obezbedila da im boravak u zatvorenom prostoru bude za nijansu povoljniji. Donacija je organizovana u sklopu kampanje "Zdrav uzdah pre svega"; nosioci kampanje Milan Maglov i Aleksandra Bezmarević uručili su uređaje Klinici Tiršova.

Philips Foto: Promo/ Philips

Kompanija će i u budućnosti nastaviti da se zalaže da se u društvu osvesti važnost zdravog vazduha. Malim koracima ka velikim i održivim promenama.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA