≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apple izbacuje senzor kiseonika u krvi iz pametnih satova kako bi izbegli zabranu u Americi

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Apple Watch Series 9 Foto: Sirichai Puangsuwan / Shutterstock.com

U nastojanju da reši pravni spor sa kompanijom Masimo, Apple planira da izmeni dizajn svojih Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 modela. Ovaj spor proizilazi iz optužbi Masima da je Apple neautorizovano koristio njihovu tehnologiju za merenje nivoa kiseonika u krvi.

Najznačajnija promena biće uklanjanje pulsnog oksimetra, funkcije koja je prvi put uvedena u Apple Watch Series 6 2020. godine. Ova funkcija omogućava korisnicima da prate zasićenost kiseonikom u svojoj krvi, što je bitan pokazatelj za mnoga zdravstvena stanja.

Sukob između Apple-a i Masima traje od januara 2020. godine, kada je Masimo podneo tužbu protiv Apple-a zbog navodnog korišćenja trgovinskih tajni. Kao rezultat tužbe, Američka međunarodna trgovinska komisija je u oktobru prošle godine donela odluku koja je privremeno zabranila uvoz Apple Watch uređaja koji sadrže spornu tehnologiju.

Prema nedavno objavljenim sudskim dokumentima, biće dozvoljen nastavak uvoza Apple Watch-a ukoliko se ukloni tehnologija merenja kiseonika u krvi. Masimo je izrazio podršku ovoj promeni, opisujući je kao "korak ka preuzimanju odgovornosti" od strane Apple-a.

Iako izmena dizajna ne implicira da Apple priznaje krivicu u sporu sa Masimom, ona predstavlja privremeno rešenje koje bi omogućilo nastavak prodaje Apple Watch-a na američkom tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA