≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple Vision Pro prvi utisci: Testeri se žale na težinu, neudobnost, čak i glavobolje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple Vision Pro će se prodavati po ceni od 3.500 dolara, a prednarudžbe počinju ovog petka, 19. januara

  • 0
Apple Vision Pro Foto: Tanjug/AP

Prema izveštajima novinara koji su imali priliku da testiraju novi Apple Vision Pro pre zvaničnog lansiranja, pored pozitivnih stvari koje uređaj nudi, postoje i problemi u vezi sa težinom i neudobnošću. Neki od testera su čak izvestili o neudobnosti i glavoboljama tokom korišćenja.

Engadget i The Verge su ponovo testirali Apple Vision Pro, ali ovog puta sa proizvodnim jedinicama koje su spremne za isporuku korisnicima. Reakcije sa oba sajta su bile pomešane. Šerlin Lou iz Engadgeta se požalila da se već nakon 15 minuta osećala "opterećeno uređajem", a samo pet minuta kasnije je već osetila bol, iako su njeni utisci bili nešto bolji kada joj je Apple zamenio trake koje drže uređaj. Viktorija Song iz The Verge-a je navela da je na kraju 30-minutne demonstracije "počela da oseća težinu slušalica... i početak blage glavobolje."

Apple sigurno nije očekivao ovakve reakcije pre nego što uređaj postane dostupan široj javnosti 2. februara. Vision Pro se smatra jednim od najvažnijih proizvoda izbačenih za vreme mandata izvršnog direktora Apple-a Tima Kuka, koji je ovaj proizvod predstavio kao početak "ere prostornog računarstva". Iako su do sada svi VR i AR setovi bili oblici prostornog računarstva, Apple se potrudio da se izdvoji, tvrdeći da njihov koncept znači nešto drugačije ili šire od prethodnih AR/VR iskustava.

Apple Vision Pro Foto: Tanjug/AP

Iako su testeri napomenuli probleme sa udobnošću slušalica, priznali su da je Vision Pro impresivan uređaj. Posebno je istaknuto uživanje u iskustvu meditacije. Praćenje ruku i upotreba gestova za kontrolu interfejsa su radili dobro. Međutim, kada je reč o obavljanju zadataka orijentisanih na rad, Dejna Volmen iz Engadgeta je komentarisala da je iskustvo sa virtuelnom tastaturom bilo frustrirajuće i da joj je "trebalo nekoliko pokušaja da čak ispravno napiše Engadget".

Uprkos potencijalu, VR naočare generalno do sada nisu imale veliki komercijalni uspeh, a nema garancije da će čak i sa Apple logom na njima, Vision Pro imati više uspeha od drugih AR/VR naočara pre njega.

Apple Vision Pro će se prodavati po ceni od 3.500 dolara, a prednarudžbe počinju ovog petka, 19. januara. Kupcima će biti zatraženo da skeniraju svoje lice pre demonstracije i probnog iskustva u prodavnici koje će trajati najmanje 40 minuta, pre nego što će moći da ponesu svoj Vision Pro kući.

Očekuje se da će zalihe pri lansiranju biti veoma ograničene i dostupne samo u SAD tokom 2024. godine, pre šireg globalnog lansiranja 2025. godine.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA