Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple ipak odustaje od svog automobila, a evo i drugih projekata koje je kompanija "ubila"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su neki od ovih projekata imali potencijal da transformišu tržišta na kojima su se pojavili, različiti faktori, uključujući tržišne uslove i tehničke izazove, doveli su do njihovog prekida

  • 0
Apple auto Foto: withGod / Shutterstock.com

Kompanija Apple donela je odluku da odustane od svojih ambicioznih planova za ulazak u automobilsku industriju sa svojim tajanstvenim autonomnim električnim vozilom, preusmeravajući fokus ka sve popularnijem svetu generativne veštačke inteligencije. Projekat, poznat pod internim imenom "Titan", bio je u razvoju od 2014. godine i okupio je istaknute izvršne direktore iz kompanija kao što su Tesla i Ford. Ipak, ovaj potez doveo je do gubitka posla za neke zaposlene, dok su drugi premešteni u druge delove kompanije.

Projekat Titan je mogao da predstavlja značajnu konkurenciju za Teslu i druge proizvođače, s obzirom na Apple-ovu istoriju inovacija u različitim tržišnim segmentima. Kompanija je već revolucionisala industrije sa proizvodima kao što su iPod, iPhone, Apple Watch i, najskorije, AirPods (jer je uspeh Vision Pro naočara još uvek predmet rasprave).

Međutim, neki od Apple-ovih projekata nisu uspeli da se realizuju. Evo nekoliko značajnijih primera:

AirPower

Ovaj bežični punjač trebalo je da koristi Qi standard i omogući punjenje do tri uređaja istovremeno. Najavljen 2017. godine, projekat je otkazan 2019. godine zbog nemogućnosti da se dostignu Apple-ovi "visoki standardi". Kompanija je kasnije predstavila MagSafe Duo, putni punjač koji podržava istovremeno punjenje samo dva uređaja.

Apple televizija

Dugo se spekulisalo o Apple-ovom ulasku u tržište televizora sa ultra-visokom definicijom, ali ovaj projekat nikada nije ugledao svetlost dana, unatoč visokim očekivanjima analitičara i investitora još od 2011. godine.

Vademecum

Apple je razvijao rani prototip tableta više od decenije pre nego što je lansiran prvi iPad. Iako su se pojavile rane slike projekta koji je uključivao stilus i ugrađenu kameru, projekt je odbačen jer se smatralo da tržište još nije spremno za tablet računare.

MessageSlate

U isto vreme kada i Vademecum, Apple je radio na još jednom tablet projektu baziranom na Newton OS-u, pod kodnim imenom Senior. Iako je za uređaj podnet zahtev za registraciju zaštitnog znaka, projekat je odbačen u korist MessagePad-a, manje verzije prototipa MessageSlate.

W.A.L.T.

Pre iPhone-a, Apple je testirao "Mac telefon", kodnog imena W.A.L.T., koji je imao ekran na dodir sa podrškom za stilus i funkcije kao što su faks i identifikacija pozivaoca. Iako su se neki rani modeli pojavili na aukcijama na eBay-u, Apple nikada nije javno diskutovao o ovom uređaju.

PenLite

1992. godine, Apple je razvijao još jedan tablet, PenLite, koji je trebalo da bude baziran na operativnom sistemu System 7.1. Iako je bilo predviđeno da uređaj ima stilus i procesor Motorola od 25MHz, projekat je takođe odbačen jer se smatralo da tržište još nije bilo spremno za takav proizvod.

Ova odluka da se odustane od Titana samo je najnoviji primer u nizu Apple-ovih inovacija koje nisu doživele komercijalni uspeh. Iako su neki od ovih projekata imali potencijal da transformišu tržišta na kojima su se pojavili, različiti faktori, uključujući tržišne uslove i tehničke izazove, doveli su do njihovog prekida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA