Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nuca" je fotoaparat koji pretvara fotografije u eksplicitni sadržaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojavio se novi, kontroverzni uređaj koji postavlja pitanja o granicama primene veštačke inteligencije

  • 0

U doba kada tehnološke inovacije ne prestaju da nas iznenađuju, jedan novi uređaj izaziva burne reakcije i postavlja pitanje granica etike u svetu veštačke inteligencije. Reč je o "Nuca", fotoaparatu koji ima moć da transformiše svaku svoju fotografiju u eksplicitni sadržaj, koristeći naprednu AI tehnologiju.

Ovaj prototip, koji je plod saradnje umetnika Matijasa Vefa i Benedikta Grosa, predstavljen je kao eksperiment koji ispituje mogućnosti i implikacije generativne veštačke inteligencije u obradi i prezentaciji ljudskog tela. Dok jedni vide u "Nuca" fotoaparatu korak napred u tehnološkom istraživanju, drugi ga smatraju kontroverznim projektom koji otvara brojna etička pitanja.

Ovaj uređaj ističe već postojeću praksu u svetu generativne veštačke inteligencije, gde su AI četbotovi sposobni za generisanje slika osoba bez odeće. Međutim, "Nuca" ide korak dalje, automatizujući ceo proces i fokusirajući se na direktno kreiranje eksplicitnih slika kroz kombinaciju različitih alata, uključujući širokougaoni objektiv od 37 mm, 3D-štampano kućište i posebno razvijen klasifikator koji analizira fotografiju.

Proces generisanja slike započinje slanjem fotografije na server, gde se uz pomoć klasifikatora analiziraju detalji poput pola, godine i rase osobe. Ove informacije se zatim koriste za kreiranje upita u Stable Diffusion AI generatoru, dok se za finalni korak koristi alat za zamenu lica otvorenog koda, dodajući originalno lice fotografisane osobe na generisanu sliku. Ceo proces traje oko deset sekundi, a rezultati, iako ne uvek savršeni, često su ubedljivi.

Iza zabavne i intrigantne ideje, međutim, kriju se ozbiljne etičke i društvene implikacije. Sve veća rasprostranjenost deepfake sadržaja i manipulacije slikama već izazivaju brojne probleme, uključujući kršenje privatnosti, širenje dezinformacija i digitalno nasilje. Projekat "Nuca" baca svetlo na ove izazove, otvarajući pitanje pristanka, algoritamske pristrasnosti i društvenih uticaja AI generisanih slika, prenosi Benchmark.rs.

Iako je "Nuca" zamišljen kao umetnički i istraživački projekat, njegova pojava naglašava potrebu za daljom diskusijom o budućnosti veštačke inteligencije i njenom uticaju na društvo. Dok tehnologija nastavlja da napreduje nezaustavljivom brzinom, postavlja se ključno pitanje: kako balansirati između inovacije i etičkih granica?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA