Vreme čitanja: oko 2 min.

Apple smanjuje isporuke Vision Pro naočara jer je potražnja "neočekivano niska"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored toga, ne očekuje se pojava novog modela Vision Pro u 2025. godini

  • 0
Apple Vision Pro Foto: Tanjug/AP

Prema najnovijim izveštajima analitičara Ming-Či Kua, Apple je znatno smanjio broj jedinica Vision Pro koje planira da isporuči u 2024. godini, sa prvobitno očekivanih 700 do 800 hiljada na samo 400 do 450 hiljada jedinica. Ovo smanjenje dolazi uoči zvaničnog lansiranja Vision Pro-a na tržištima van Sjedinjenih Američkih Država, što Kuo tumači kao jasan znak da je interes američkih kupaca značajno oslabio.

Apple zauzima oprezniji stav prema potražnji za svojim naočarima, što može imati implikacije na planove lansiranja u drugim zemljama. Pored toga, ne očekuje se pojava novog modela Vision Pro u 2025. godini, što je promena u odnosu na ranije izveštaje koji su sugerisali da bi modifikovana verzija naočara mogla da uđe u masovnu proizvodnju krajem sledeće godine.

Slabija prodaja Vision Pro-a mogla bi da utiče negativno i na razvoj tržišta takozvanih "pancake" sočiva, kao i na usvajanje tehnologije mikroOLED displeja u potrošačkoj elektronici manjih dimenzija.

Pancake sočiva su vrsta optičkih sočiva koja omogućavaju tanji i lakši dizajn uređaja, kao što su VR i AR naočare, prelamačući svetlost u veoma kratkom prostoru. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da efikasno reflektuju svetlost unutar sočiva, ona smanjuju ukupnu dužinu optičkog puta, čineći uređaje kompaktnijim.

Kuo ističe da je neophodno da Apple adresira ključne izazove kao što su nedostatak ključnih aplikacija, visoka cena i udobnost korišćenja, bez narušavanja korisničkog iskustva.

U izveštaju objavljenom u februaru, Kuo je naveo da Apple radi na poboljšanju efikasnosti proizvodnje i upravljanja lancem snabdevanja, dok su promene u specifikacijama proizvoda i korisničkom iskustvu minimalne. Prema njegovim rečima, značajnije ažuriranje Vision Pro-a ne bi trebalo očekivati pre 2027. godine.

Apple se nalazi pred izazovom da prilagodi svoju strategiju kako bi prevazišao trenutne prepreke u prihvatanju svoje nove tehnologije na tržištu. Analitičari i potrošači pažljivo će pratiti Apple-ove poteze u nadolazećim mesecima, posebno uoči predstojeće Worldwide Developers Conference u junu, gde se očekuje više informacija o globalnoj dostupnosti Vision Pro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA