Death Stranding: Između igre, filma i nečeg novog

Da li je vredelo čekati igru o kojoj su svi pričali i koja je obećavala nešto do sada neviđeno u svetu video igara

  • 0

Mešanje nekoliko umetničkih formi u jednu celinu koja funkcioniše ne kao zbir segmenata već kao delo koje ima jedinstveni identitet privilegija je isključivo fabuloznog sveta gejminga. Teško je zamisliti operu sa elementima igranog filma ili roman ukomponovan sa simofonijom, ali igre koje sadrže te naoko nespojive momente nisu neki poseban izuzetak.

Tehnologija je čudo koje spaja nespojivo. Ono što je retko jesu igre sa umetničkim pedigreom koje ne zaboravljaju da budu zabavne, što je njihova osnovna poenta još od nežnih dana Space Invadersa koji se gube u magli istorije.

Death Stranding je igra koja štiklira sve kockice na listi najinventivnije interaktivne zabave u 2019. godini. Ovaj naslov potpisuje proslavljeni japanski autor Hideo Kodžima, koji je zanat pekao u velikoj kompaniji Konami, koju je napustio nakon žestoke svađe sa menadžmentom i započeo samostalan biznis. Za račun Konamija godinama je radio na igrama iz serijala Metal Gear, a iskustvo sa formom otvorenog sveta na najbolji način je preneo u svoj prvi samostalni naslov.

Death Stranding

Printskrin: Death Stranding

U Konamiju nisu mogli ili nisu hteli da mu daju odrešene ruke i budžet za ono što je hteo da stvori, ali srećom, nije manjkalo investitora koji su bili spremni da podrže njegov prvi samostalni projekat. Kodžima-San - 1, korporativne stege - 0.

Šta je Death Stranding? Ako ste gledali film "Poštar" (The Postman) sa Kevinom Kostnerom, osnovnu postavku igre prepoznaćete na prvu loptu. Post-apokaliptična budućnost, izolovane enklave preživelih, jedan čovek koji dostavlja poštu i simbolički upreda konce civilizacije koja se ponovo rađa... Glavni protagonista Death Strandinga je Sem Porter Bridžes, čija vam se bradata faca možda čini poznatom - njegovu ulogu tumači Norman Ridus, motoraš sa samostrelom iz serije Okružen mrtvima (The Walking Dead), dugogodišnji heroj fanovskih peticija naslovljenih sa "ako njega ubijete, prestajemo da gledamo "seriju!".

Pored njega, u igri glume i Mads Mikelsen (Hanibal Lekter u seriji "Hanibal"), Margaret Kvejli ("The Leftovers"), a zapaženu rolu igra i fabulozni Giljermo Del Toro.

Ako vam se čini da ovako moćne glumačke postavke nikada ranije nije bilo u nekoj igri, u pravu ste. Kodžimina reputacija, jača od popaja na spanaću špikovanom steroidima, privukla je holivudske talente koji sebe generalno ne vide u svetu gejminga.

Nego, šta je ZAPRAVO Death Stranding? Akciona avantura u kojoj spajate zajednice preživelih na ruiniranom kontinentu, kreirajući Ujedinjene Gradove Amerike.

Death Stranding

Printskrin: Death Stranding

To je još teže nego što zvuči (a zvuči teško), zbog karaktera apokalipse koji je zadesio naš nesrećni svet. Umesto meteora, super-vulkana ili nuklarnog rata, svet je "pukao" usred fuzije sveta živih i sveta mrtvih.

Ostanite na mestima i koncentrišite se...

Duše umrlih, iz nepoznatih razloga, prestale su da se sele na onu stranu, već su gnevne i zbunjene, ostale zarobljene u našem svetu. Ovi nasukani entiteti, na žalost preživelih, nisu pasivni, već su u stalnoj, agresivnoj potrazi za živima.

Susret mrtve, ektoplazmatične duše i živog stvora izaziva snažnu eksploziju, a serija takvih kataklizmičkih detonacija bila je primarni uzrok sunovrata civilizacije - preživele su samo male, izolovane zajednice koje su uspele da izbegnu lančanu reakciju.

Death Stranding

Printskrin: Death Stranding

Dostava paketa i spajanje u futuristički internet, zadaci koje je naš junak preuzeo na sebe, nisu teški samo zbog tih nevidljivih prikaza. Njegov najveći protivnik je nepristupačan teren između enklava, nepodesan čak i za iskusne hajkere, stostruko teži kada na leđima nosite tovar koji je nekome neophodan.

Dodajte tome i razbacane grupice bandita i separatista koji ne žele pristupanje Ujedinjenim Gradovima Amerike i dobićete eksplozivan koktel koji igrača stavlja ispred serije atraktivnih i teških izazova.

Death Stranding je igra kakvu niste igrali nikada ranije. Ima jedinstvenu formu, bogatu glumačku postavu i donosi seriju ideja koje do sada nisu bile isprobane.

Death Stranding

Printskrin: Death Stranding

Video: Čovek se zablesio u igricu dok je naoružani razbojnik pljačkao sve živo oko njega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA