Danas zarađuju kao holivudski hitovi, ali nije uvek bilo tako: Uspon i pad video igara kroz istoriju

Istorija video igara puna je komercijalnih uspeha, neuspeha, ali i veoma velikih padova...

  • 0

Danas, industrija igrica napreduje. Prodaja na velikim igricama često premašuju prodaju ostalih medijskih vrsta poput filmova i serija. Tokom prethodnih par decenija, gaming je prešao iz hobija u nešto što skoro svi praktikuju. Ali nije uvek bilo ovako. Istorija video igara je puna uspeha, komercijalnih neuspeha, pa čak i velikih padova. Danas ćemo napraviti pauzu od veličanja  igara koje svi volimo i osvrnuti se na neke od najvećih padova u istoriji video igara. Pa krenimo...

THEC64, Commodore 64 Printskrin: YouTube/THE C64

Pad video igara iz 1983. godine

Pad iz 1983. godine je verovatno najpoznatiji od svih. U Japanu nosi i poseban naziv: "Atari šok". To je bila velika recesija u industriji u periodu između 1983. i 1985. godine. Pad je bio ogroman. Prihodi od video igara su pali sa otprilike 3.2 milijarde dolara u '83 na oko 100 miliona dolara do '85, što je pad od skoro 97%. Programeri i entuzijasti na berzi su verovali da je industrija video igara praktično na izdisaju - puki pad u pop kulturi i moda koja će uskoro zauvek izumreti. Mi danas znamo da se to, naravno, nije dogodilo. Druga generacija igranja konzole je uspela da sačuva industriju i otvori put igrama koje danas dobro poznajemo i volimo. Ali šta je uzrok ovom padu? Kako je cela jedna industrija, za samo dve godine, od velikog uspona došla do toga da jedva opstane? Postoji nekoliko faktora... 

pac man, pakmen Foto: Pixabay

Loše video igre

Hajde da počnemo sa našom najdražom igrom, Pac Man. S obzirom da je Pac Man jedna od najpriznatijih igara u to vreme (mada i danas), Atari je odlučio da kreira Pac Man igricu za Atari 2600 konzolu. Oni su bili toliko uvereni da će ova igra biti veliki uspeh, te su prouzveli 12 miliona kopija. Šta je toliko značajno u ovom podatku? Recimo, u tom trenutku je bilo samo 10 miliona Atari konzola u SAD. Oni su verovali da će igra postati toliko popularna da će motivisati ljude da kupe Atari konzole.

Atari VCS 2020 Foto: Atari

Igra je bila užasna, nedostajao joj je sav šarm i karakter arkadne igre Pac Man-a. Uspeli su da prodaju 7 miliona kopija, ali je veliki broj kupaca zahtevao povraćaj novca.

Pac Man mnije bio jedini slučaj. E.T. igrica je bila sumanuto kritikovana, a i ostale igre su prerano otišle na tržište nezadovoljnim kupcima.

Ostali faktori

  • Gubitak kontrole nad objavljivanjem: U ranim danima video igara, proizvođači konzola su ih sami izrađivali. Ali, do 1982. godine tržište je postalo prezasićeno klonovima popularnih igara. Nekoliko originalnih igara je izašlo na tržište i otvorilo novi teren, dok je ostalim igrama nedostajao kvalitet.
  • Sve manje poverenje javnosti: Neuspesi E.T.-a i Pac Man-a izigrali su poverenje javnosti u video igre i ljudi su se okrenuli drugim vidovima zabave.
  • Prezasićeno tržište konzola: Uspehom konzola za video igre 1970-ih i ranih 1980-ih, tržište je postalo prezasićeno njima. Korisnici su imali previše opcija i nisu znali za koju da se odluče.
aparat za igrice, igrice, igranje igrica Foto: Unsplash

Drugi značajni komercijalni neuspesi u video igrama

PlayStation Vita

U tehnološkom smislu PlayStation Vita je bio ispred svog vremena kada je objavljen jo 2011. godine. Imao je potencijal da uspe, ali se taj uspeh nije ostvario. Do 2014. godine Vita je prodala mizernih 4 miliona primeraka, dok je njen konkurent 3DS prodao čak 43 miliona. Zašto nije uspeo? Jer je bio previše napredan. Zvuči kontradiktorno, ali je istina.

Tržište prenosnih konzola je mnogo manje od običnih konzola, ali to je u redu, jer je prenosive igre na konzolama mnogo jeftinije napraviti. U grafičkom smislu, 3DS igre bile su uporedive sa Game Cube - oslanjale su se mnogo više na stilizaciju nego na kristalno čisti realizam. Ali Vitina prodajna tačka bila je sjajna grafika, navodno bliska PS2 ili PS3. Kao rezultat, Vita igre bile su mnogo skuplje za izradu i nisu privukle interes programera.

PlayStation Vita Foto: Pixabay

World of Warcraft Clones

Posle ogromnog uspeha World of Warcraft-a, programeri, izdavači i investitori zainteresovali su se za MMO žanr. Rezultat toga je litija WoW klonova koji nisu uspeli da polete. MMO-ovi su vrlo skupi za izradu, jer su tipično vođeni sadržajem - zahtevaju kontinuirano ažuriranje sadržaja novim zonama, znanjem, zadatcima, opremom i još mnogo toga da bi igra ostala živa. Ako želite da ponovo počnete da igrate WoW sada kada je Shadovlands objavljen, možete biti u prednosti tako što ćete kupiti WoW gold online na Eldorado.gg.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA