GeForce Now, striming servis kao alternativa gejming računaru

Nova tehnologija prilagodljivog uklanjanja podrhtavanja omogućava i da se dodatno poveća brzina prenosa za poboljšani kvalitet čak i preko spore konekcije

  • 2
GeForce Now, Foto: Printscreen

Već skoro 15 godina cloud gaming je deo priče o budućnosti u kojoj neće biti potrebe kupovati skupe konzole i još skuplje računare kako bi igrali najnovije igre u kvalitetu koje one i zaslužuju. Tokom tog vremena bili smo svedoci raznih rešenja, među kojima i puno onih koja jednostavno nisu bila održiva - ili je model poslovanja bio nepovoljan za igrače koji su morali da kupuju igre ponovo, ili su bili primorani da na druge načine igraju oko ograničenja koja su mnoge platforme postavile. Sve to, uz relativno široku dostupnost hardvera, konzola i grafičkih karti, nije ostajalo mnogo prostora za pomenute platforme. Cloud gaming je definitivno imao svoje prednosti, čak je vremenom i latencija postala manji problem, ali jednostavno trenutak nije bio onaj pravi.

Tokom prošle godine mnogo toga se promenilo, počeli smo da se igramo više, mnogi zanimljivi naslovi su ugledali svetlost dana, a velika potražnja za hardverom u kombinaciji sa ograničenim proizvodnim kapacitetima je dovela do poteškoća za mnoge igrače. Istovremeno, cloud gaming servisi kao što je GeForce Now postali su dostupni za još više igrača širom sveta, šireći serverske kapacitete i omogućavajući čak i korisnicima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i u drugim zemljama regiona zaista sjajno iskustvo gejminga na skoro svakom uređaju. Sada, u drugoj godini rada nakon dugog perioda beta testiranja, GeForce Now ima skoro 10 miliona korisnika i definitivno predstavlja jednu od najboljih i najpopularnijih cloud gaming platformi.

NVIDIA Foto: NVIDIA

Za razliku od puno drugih cloud gaming platformi, GeForce Now suštinski više funkcioniše kao zakupljeni cloud gaming računar nego striming servis, omogućavajući korisnicima da svoje postojeće igre koje su već kupili jednostavno pokrenu na platformi, bez dodatnog troška kupovine. Ova mogućnost je ranije bila problem za pomenuti striming servis, kada su mnogi izdavači igara povukli svoje naslove, ali sada se većina vratila tako da je izbor igara zaista velik. Uz to, sinhronizacija sa vašom postojećom bibliotekom igara koje su kupljene preko različitih servisa kao što je Steam, sada je još lakša tako da ne morate juriti naslov po naslov. Sve ove karakteristike definitivno idu u prilog platformi koja je jedna od najotvorenijih i najpovoljnijih za PC igrače koji žele da igraju najnovije igre odmah, bez čekanja na hardver koji nikako da stigne u prodavnice.

GeForce Now, Foto: Printscreen

Trenutno, GeForce Now nudi dve opcije, besplatnu gde se nekad mora čekati na slot i sesije su ograničene na sat vremena, što i nije loše i pruža mogućnost da se isproba servis kako treba i vidi da li postoji neki problem sa lagom ili ne. Često je problem lokalnog tipa, recimo ruter koji je loše podešen ili možda neki specifični problem sa konkretnom internet konekcijom koja se koristi, tako da se to može rešiti pre nego što se izabere premium nalog. U slučaju da je sve u redu i striming igara radi kako treba, premium nalog omogućava da budete među prvima u redu za slot i sesije koje mogu trajati do čak 6 sati, više nego dovoljno za skoro svakog igrača. Svakako, ako to nije dovoljno, nakon 6 sati možete i jednostavno opet pokrenuti igru, što ne predstavlja neki problem. Streaming je ograničen na 1080p i 60fps, što je kompromis koji treba pozdraviti. Jednostavno mislimo da je 4K gaming trenutno nerealno velik zalogaj za mnoge igrače, opremu i infrastrukturu, a benefiti nisu dovoljno veliki u poređenju sa nešto manjom rezolucijom a daleko većim frejmrejtom koji ima veliki uticaj na osećaj prilikom igranja. Takođe, premium igrači imaju i RTX opciju u nekim igrama gde mogu uživati u prelepim RayTracing efektima koje karakteriše upotreba najnovijih kartica iz RTX serije.

Kvalitet prikaza je sasvim dobar, uz neznatni lag koji se može primetiti na određenim igrama u određenim uslovima, dakle samo ako ga baš i tražite. U svakodnevnim gejming sesijama tako nešto nećete primetiti i većina igara će raditi apsolutno isto kao da ih pokrećete na lokalnom računaru. Bitrejt je nešto sa čime se možete igrati, tako da sve između 5Mbps i 25Mbps može proći, gde na najslabijem bitrejtu u 1080p i 60 fps servis troši samo 2GB po satu igranja, što je svakako impresivan podatak i može biti zanimljiv onima koji su na lošijoj Internet konekciji ili imaju ograničenje po pitanju podataka koje mogu da prenesu tokom meseca.

NVIDIA Foto: NVIDIA

Dostupnost na različitim uređajima je takođe jedna od velikih prednost cloud gaminga, i ovde možemo reći da je rešenje odlično uz podršku za PC ili Mac, Chromebook uređaje, Linux i iOS preko browsera i TV korišćenjem Shield uređaja.

Ako pogledamo neke od brojki koje svakako imaju uticaj na izbor cloud gaming servisa, možemo videti da GeForce Now nudi ogroman izbor od preko 800 igara. Osim toga, ima preko 20 data centara širom sveta pa se igre učitavaju brzo uz najmanji mogući lag. Servis nudi i ekskluzivne naslove i konstantno se radi i na drugim poboljšanjima usluge. Jedno od velikih poboljšanja je i prilagodljiva Vsync tehnologija, koja prikaz sinhronizuje na 60 ili 59,94 Hz na strani servera kako bi se podudarao sa prikazom na strani klijenta, smanjujući "štucanje" i kašnjenje u podržanim igrama. Nova tehnologija prilagodljivog uklanjanja podrhtavanja omogućava i da se dodatno poveća brzina prenosa za poboljšani kvalitet čak i preko spore konekcije.

Konstantno unapređenje usluge definitivno stavlja GeForce Now u zasebnu kategoriju i već sada predstavlja solidnu konkurenciju u odnosu na druge opcije. Jednostavno pokretanje bilo koje igre, bez potrebe za instaliranjem, podešavanjem, updateom ili bilo kakvom drugom operacijom sve više privlači gejmere širom sveta. Uz hardver koji ume biti dosta skup i igre koje zahtevaju sve više, dok računari koje želimo postaju sve tanji i lakši, cloud gaming preko servisa kao što je GeForce Now postaje vrlo primamljiva opcija za mnoge.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    29. april 2021 | 22:43

    U redu je, probao sam ali nije za takmičarsko igranje. Prosto, igrač u koga recimo pucaš u stvarnosti nije na tom mestu na kom ga ti vidiš. To što vidiš je uvek za nijansu kasnije. I to je najveći ako ne i jedini problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA