Haker pokazao način da se otključaju neki Tesla modeli, pa čak i da se upale motori

Ovakav napad nije svojstven samo Teslinim modelima, ali lopovima postaje sve lakše da uspeju u tome

  • 0
Tesla kola kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Teslinim kupcima se sasvim sigurno dopada interesantan sistem za otključavanje automobila bez ključa, ali jedan stručnjak za sajber bezbednost je pokazao kako ista ta tehnologija može da omogući lopovima da se odvezu sa određenim modelima ovog proizvođača električnih automobila.

Hak delotvoran na popularnim S i Y Tesla modelima bi omogućio lopovima da otključaju vozilo, upale motor i odvezu se, kaže Sultan Kasim Kan, glavni konsultant za bezbednost u bezbednosnoj firmi NCC Group sa sedištem u Mančesteru.

Preusmeravanjem komunikacije između mobilnog telefona ili privezka za ključeve vlasnika automobila i samog automobila, autsajderi mogu da zavaraju sistem da pomisli da se vlasnik nalazi fizički blizu vozila.

Hak, rekao je Kan, nije jedinstven za Teslu, iako je demonstrirao tehniku na jednom od njihovih modela automobila. Hak je rezultat Kanovog petljanja sa Teslinim sistemom za otključavanje bez ključa, koji se oslanja na ono što je poznato kao Bluetooth Low Energy (BLE) protokol.

Za sada nema dokaza da su lopovi koristili ovaj hak za pristup Teslinim vozilima. 

Kan je rekao da je Tesli otkrio ranjivost i da zvaničnici kompanije ne smatraju da je problem značajan rizik. Da bi to popravio, proizvođač automobila bi morao da promeni svoj hardver i promeni sistem otključavanja bez ključa, rekao je Kan.

BLE protokol je dizajniran da poveže uređaje preko interneta, iako se takođe pojavio kao metoda koju hakeri koriste za otključavanje pametnih tehnologija uključujući kućne brave, automobile, telefone i laptopove, rekao je Kan.

NCC grupa je saopštila da je uspešno izvršila napad na nekoliko drugih modela različitih proizvođača automobila i uređaja tehnoloških kompanija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA