≫ 

Spajaju se dve najveće evropske kompanije za satelitski internet: Maskov Starlink dobija ozbiljnu konkurenciju

OneWeb i Eutelsat planiraju da spoje svoje flote

  • 3
Satelit svemir Foto: Pixabay/ Ilustracija

Operateri satelitskog interneta OneWeb i Eutelsat planiraju da se spoje u nadi da će tako postati jači rival SpaceX-ovom Starlinku.

Očekuje se da će se spajanje, koje podleže odobrenju regulatora i deoničara Eutelsata, završiti sredinom 2023. godine i procenjuje OneWeb na 3,4 milijarde dolara. Svi akcionari OneWeb-a i Eutelsata će posedovati polovinu kombinovane kompanije.

Eutelsat ima flotu od 36 geostacionarnih orbitalnih satelita. Oni će biti kombinovani sa OneWeb-ovim klasterom satelita u niskoj orbiti Zemlje, koji mogu da obezbede pristup internetu sa neba. OneWeb trenutno ima 428 satelita u orbiti od planiranih 648 u svojoj mreži prve generacije.

Spajanje dolazi nakon što je OneWeb posrnuo u svom pokušaju da postane održiv konkurent Starlink-u i Amazonovom projektu Kuiper. OneWeb je u martu 2020. podneo zahtev za bankrot u okviru poglavlja 11 dok je tražio kupca. Vlada Velike Britanije i kompanija Bharti Global platili su po 500 miliona dolara za 45 odsto udela u OneWeb-u. Kompanija je obezbedila dodatna sredstva početkom 2021. za lansiranje stotina satelita.

Nakon spajanja, UK će zadržati "poseban udeo" u OneWeb-u, kao i ekskluzivna prava nad kompanijom. Ovo vladi daje značajnu ulogu u kontroli nacionalne bezbednosti nad mrežom i pravo veta na određene odluke, kao što je lokacija sedišta OneWeb-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA