AMD "prešišao" Intel po tržišnoj kapitalizaciji: To znači mnogo konkurentnije tržište za PC i serverske čipove

Promena je uglavnom simbolična, ali označava mnogo konkurentnije tržište za PC čipove i serverske čipove, gde se dve kompanije direktno takmiče

  • 0
Procesor, AMD Foto: Pixabay.com

AMD je u petak nadmašio tržišnu kapitalizaciju rivalskog Intela.

AMD-ove akcije porasle su za preko 3% za dan, dajući proizvođaču čipova tržišnu kapitalizaciju od 153 milijarde dolara. Intel je pao za skoro 9% i njeogva tržišna kapitalizacija bila je 148 milijardi dolara na kraju trgovanja u petak, javlja CNBC.

Promena je uglavnom simbolična, ali označava mnogo konkurentnije tržište za PC čipove i serverske čipove, gde se dve kompanije direktno takmiče.

Prekretnica takođe sugeriše da investitori možda više cene proizvođača čipova koji ne ulaže previše u proizvodnju. Tačnije, AMD prebacuje proizvodnju spoljnim "fabsima" ili fabrikama čipova, dok je Intel rekao da planira da nastavi sa izgradnjom svojih fabrika.

Poslednjih godina, AMD čipovi su postali mnogo konkurentniji Intelovim proizvodima u pogledu performansi, čak su nadmašili njihovu brzinu i efikasnost u nekim situacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA