UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

U dokumentu UN se navodi da su SAD ranije optužile Severnu Koreju da sajber-napadima finansira svoje nuklearne i raketne programe

  • 0
Haker

Foto: Shutterstock

Severna Koreja je ukrala stotine miliona dolara vredne kriptovalute u najmanje jednom velikom sajber-napadu, navodi se u poverljivom izveštaju Ujedinjenih nacija (UN) u koji je Rojters imao uvid.

U dokumentu UN se navodi da su SAD ranije optužile Severnu Koreju da sajber-napadima finansira svoje nuklearne i raketne programe.

"Druge sajber aktivnosti koje se fokusiraju na krađu informacija i tradicionalnijih sredstava za dobijanje informacija i materijala od vrednosti za zabranjene programe [Demokratske Narodne Republike Koreje], uključujući [...] oružje za masovno uništenje, su nastavljene", navodi se u dokumentu.

Savet bezbednosti UN zabranio je Severnoj Koreji da sprovodi nuklearne testove i lansiranje balističkih projektila. Međutim, dokument u koji je Rojters imao uvid sugeriše da je zemlja izvršila pripreme za nuklearni test tokom prve polovine 2022. godine.

"Najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija o nuklearnim testovima Severne Koreje trebalo bi da zvuči kao uzbuna za zapadne kompanije, posebno jer se u njemu izričito pominju sajber-napadi kao ključni izvor finansiranja", objasnio je Kevin Boček, potpredsednik bezbednosne strategije i obaveštajnih podataka o pretnjama u kompaniji Venafy.

Prema podacima koje je Venafy prikupio u junu, očigledno da se prihodi od sajber kriminalnih aktivnosti grupa kao što su Lazarus i APT38 koriste za zaobilaženje međunarodnih sankcija u Severnoj Koreji.

"Ovaj novac se usmerava direktno u programe naoružanja. A pošto je razvoj nuklearnog oružja skup, posebno u svetlu rastuće inflacije i pada vrednosti kriptovaluta, kompanije bi trebalo da budu na oprezu da će Severna Koreja tražiti način da dođe do novca za finansiranje svojih programa naoružanja i razvoja oružja", rekao je Boček.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA