≫ 

Bivši radnik Twittera proglašen krivim zbog špijuniranja i prodaje informacija o korisnicima platforme

Bivši radnik Twittera proglašen je krivim zato što je privatne informacije koje se odnose na određene korisnike Twittera davao Saudijskoj Arabiji

  • 0
Twitter Hack Q A Foto: Tanjug/AP

Nakon dvonedeljnog suđenja porota američkog saveznog suda u San Francisku proglasila je Ahmeda Abuama (44) krivim za delo za koje mu preti kazna do 20 godina zatvora.

Presuda dolazi skoro tri godine nakon što je Abuamo, zajedno sa Alijem Alzabarahom i Ahmedom Almutairijem, 2019. optužen da je radio kao „ilegalni agent“ Saudijske Arabije.

Tužioci su optužili Abuamoa i Alzabaraha, koji su radili u Twitteru od 2013. godine, da su ih zvaničnici Saudijske Arabije angažovali jer su želeli da demaskiraju svoje kritičare na platformi društvenih medija, prenosi Informacija.

Prema sudskim dokumentima, optuženi su iskoristili svoj pristup internim sistemima da neovlašćeno dođu do privatnih informacija o korisnicima određenih naloga koji su kritikovali režim. Ove informacije uključuju imejl adrese, brojeve telefona, IP adrese i datume rođenja, a predate su zvaničnicima Saudijske Arabije koji su Abuama nagradili sa 300.000 dolara u gotovini i satom vrednim 40.000 dolara.

Pokušavajući da ometa istragu, Abuamo je lagao agente Federalnog istražnog biroa (FBI) prilikom pretresa njegove kuće u Sijetlu u oktobru 2018. godine, rekavši da sat vredi samo 500 dolara a pokazao im je i falsifikovanu fakturu na 100.000 dolara za konsultantske usluge.

Alzabarah je uz pomoć Almutairija uspeo da pobegne iz SAD u decembru 2015. i izbegne suđenje, a Abuamo je uhapšen 5. novembra 2019.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA