≫ 

Ako koristite proveru pravopisa u Chrome i Edge pregledačima, ovo vam se možda neće dopasti

Pod određenim okolnostima, čak i vaše lozinke i korisnička imena tokom procesa prijavljivanja mogu biti poslate Googleovim serverima za proveru pravopisa

  • 0
Google Chrome

Foto: Unsplash

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i "poboljšanu proveru pravopisa" (Enhanced Spellcheck).

Ako želite da je omogućite, trebalo bi da znate da sve što unesete u pregledač može biti poslato na servere kompanije kako bi prošlo kroz napredne gramatičke i pravopisne algoritme.

Pod određenim okolnostima, čak i vaše lozinke i korisnička imena tokom procesa prijavljivanja mogu biti poslate Googleovim serverima za proveru pravopisa. U zavisnosti od veb sajta koji posećujete, serverima se mogu slati i drugi podaci koji mogu da identifikuju korisnika (PII), uključujuči ime, adresu, imejl adresu, datum rođenja, kontakt informacije, informacije o plaćanju i druge.

Istraga koju je sproveo Džoš Samit, suosnivač i tehnički direktor firme otto-js, otkrila je da lozinke koje unesete u Google Chrome mogu biti poslate na Google servere kada koristite funkciju "otkrivanje lozinke".

Ovo je opcija na mnogim veb sajtovima koja bi trebalo da olakša unos ispravne lozinke jer vam omogućava da vidite šta kucate kao običan tekst. To znači da Chromeova uobičajena zaštita privatnosti ne funkcioniše jer se ovaj tekst lozinke može tretirati kao običan tekst za koji treba da se proveri pravopis.

Veb sajtovi mogu da spreče da se to dogodi dodavanjem HTML atributa „spellcheck=false“ u polje o kojem je reč, ali istraga je pokazala da je to nešto što mnogi veb sajtovi zanemaruju, uključujući i velike sajtove kao što je Facebook.

Da biste proverili da li je poboljšana provera pravopisa omogućena u vašem Chrome pregledaču, u traci za adresu iskopirajte link: chrome://settings/?search=Enhanced+Spell+Check. Odatle ovu opciju možete uključiti ili isključiti.

Tu ćete takođe videti da se eksplicitno navodi da se, kada je omogućena poboljšana provera pravopisa, „tekst koji unesete u pregledač šalje Googleu“.

Na pitanje Bleeping Computera, Google je objasnio da je poboljšana provera pravopisa omogućena samo kada korisnik to prihvati, i da su ljudi upozoreni da to znači da se svi njihovi ulazni podaci šalju serverima. Ovo već ograničava broj onih koji su uopšte pogođeni problemom.

Kompanija je razjasnila da je svesna da podaci ponekad mogu biti osetljivi, tako da se tekst ne vezuje za korisnika i samo se privremeno čuva i obrađuje na Googleovim serverima. Kompanija je obećala da će raditi na tome da isključe lozinke iz provere pravopisa.

Što se tiče Microsoft Edgea, istraga je pokazala da dodatak za pregledač Microsoft Editor Spelling & Grammar Checker ima isti problem. Ali ovaj se dodatak mora posebno instalirati. Ovo takođe ne bi trebalo da iznenadi, jer se Microsoftova usluga provere pravopisa takođe oslanja na obradu zasnovanu na oblaku.

LastPass je takođe imao ovakav bag. Nakon što je otto-js kontaktirao kompaniju, problem je rešen uvođenjem atributa „spellcheck=false“ u polje za unos lozinke, prenosi informacija.

S obzirom na to da i Microsoft i Google eksplicitno govore da se tekst koji unesete šalje na njihove servere, niko ne bi trebalo da bude iznenađen što bi u određenim okolnostima lozinke mogle da završe na serverima kompanija. Ipak, dobro je što je ova istraga iznela na videlo neke probleme sa proverom pravopisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA