≫ 

"Ovo je Džesi Džejms u susretu sa 21. vekom": Haker osuđen na 20 godina zatvora

Američki okružni sudija Vilijam Jang je prekoračio zatvorsku kaznu od 12 do 15 godina propisanu zakonom želeći da od Dežardanovog slučaja napravi primer

  • 0
Haker Foto: Profimedia/Alamy/Carlos Barquero / Alamy

Kanadski član ransomware grupe NetWalker osuđen je u utorak na 20 godina zatvora, tri meseca nakon što je priznao krivicu za ulogu koju je imao u napadima protiv žrtava širom sveta.

Sebastjana Vašon-Dežardana, 34-godišnjaka iz Kvebeka, kanadski sud je u februraru ove godine već osudio na sedam godina zatvora. Zatim je u martu izručen SAD i optužen za hakovanje kompanije sa sedištem u Tampi, na Floridi, u maju 2020.

Američki okružni sudija Vilijam Jang je prekoračio zatvorsku kaznu od 12 do 15 godina propisanu zakonom želeći da od Dežardanovog slučaja napravi primer.

"Imate jedan od najgorih slučajeva koje sam ikada video", rekao je sudija optuženom. "Ovo je Džesi Džejms u susretu sa 21. vekom."

Prema optužnici, Dežardan je zaradio desetine miliona dolara u hakerskom pohodu koji je trajao samo oko godinu dana. Kao deo sporazuma o priznanju krivice, Dežardan je pristao da mu se oduzimu desetine zaplenjenih uređaja i 21,5 miliona dolara koje je oteo od žrtava širom sveta, među kojima su kompanije, opštine, bolnice, policija, hitne službe, škole, fakulteti i univerziteti.

Napadi Netwalker ransomwarea počeli su 2019. godine, a tokom pandemije Covid-19, grupa je iskoristila situaciju da iznudi novac od žrtava i fokusirala se na zdravstveni sektor.

"Optuženi u ovom slučaju koristio je sofisticirana tehnološka sredstva da eksploatiše stotine žrtava u brojnim zemljama na vrhuncu međunarodne zdravstvene krize", rekao je američki tužilac Rodžer Handberg.

Optužbe protiv njega mogle su mu doneti i kombinovanu maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina, ali je on pristao da sarađuje u zamenu za blažu kaznu. Sudija Jang je rekao da bi ga osudio na doživotni zatvor da je izašao na suđenje, preneo je Tampa Bej Tajms.

NetWalker u vreme Dežardanovih napada bila jedna od najuspešnijih ransomware grupa. Vlasti u Bugarskoj, SAD i Kanadi uspele su da preuzmu servere grupe u januaru 2021., u isto vreme kada je objavljena optužnica protiv Dežardana, prenosi informacija.

Tužioci su rekli da je Dežardan radio kao inžernjer u IT službi kanadske vlade dok je sprovodio napade ransomwarea.

On je uhapšen u Kvebeku 27. januara ove godine, a prilikom pretresa kanadska policija je zaplenila 742.840 dolara u kanadskoj valuti i 719 bitkoina, čija je vrednost tada iznosila 21.849.087 dolara, a danas 14.463.993 dolara.

Dežardan će posle puštanja na slobodu još tri godine biti pod nadzorom, a zabranjeno mu je da poseduje računar, pametni telefon ili elektronski uređaj koji može da se poveže na internet, kao i da radi u IT sektoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA