≫ 

Ovo je Killnet, proruska hakerska grupa koja muči Evropu i SAD

Ovo je grupa ruskih haktivista koja cilja evropske i američke vlade, infrastrukture, pa čak i takmičenje za pesmu Evrovizije

  • 2
Haker, Rusija Foto: Shutterstock

Prokremljanski hakerski kolektiv pod imenom Killnet pokrenuo je salvu napada na mreže zapadnih vlada i kritičnu infrastrukturu ovog leta, glasno objavljujući pobede na kanalima društvenih medija i u ruskim medijima i izazivajući glavobolje bezbednosnim organima ruskih protivnika.

Njihov najnoviji napad ciljao je američke aerodrome, onesposobivši njihove veb stranice DDoS napadima.

Killnet se radikalno razlikuje od ruskih visokokvalifikovanih hakera koji rade za tamošnje obaveštajne agencije kao što su Fancy Bear i Sandworm, koji su stekli slavu hakovanjem američkog Demokratskog nacionalnog komiteta i lansiranje razornog ransomware-a pod nazivom NotPetya.

Killnet, s druge strane,  kako ovu grupu opisuju zapadni mediji, više liči na "ljutu, nacionalističku onlajn mafiju naoružanu niskokvalitetnim alatima i taktikama za sajber ofanzivu." Ipak, imaju uspeha.

"Mnogi u Rusiji ih vide kao heroje", rekao je Stefan Soesanto, istraživač u Centru za bezbednosne studije na ETH Cirihu koji prati haktivističke aktivnosti u sukobu.

"Killnetov cilj je da natera Evropljane da plate za njihovu nedvosmislenu podršku Ukrajini i kazni Zapad vlade zbog njihovog antiruskog sentimenta."

Grupa je stekla slavu zbog pokretanja distribuiranih napada uskraćivanja usluge (DDoS) i "unakaženja" veb lokacija na kojima nakon hakovanja objavljuju proruske poruke.

DDoS napadi funkcionišu tako što preplavljuju ciljani server, uslugu ili mrežu poplavom internet saobraćaja i tako obaraju veb sajtove ili ih čine veoma sporim za legitiman saobraćaj.

"Killnet funkcioniše na emocionalan način. Oni traže osvetu i odmazdu za nepravde za koje veruju da su učinjene protiv Rusije i njenog naroda", rekao je istraživač poznat po svom onlajn pseudonimu CyberKnow.

"Oni su izuzetno reakcionarni prema aktuelnim geopolitičkim događajima."

Proteklih meseci grupa je ciljala više od 10 zapadnih zemalja, uključujući Letoniju, Litvaniju, Norvešku, Italiju, Estoniju i nedavno ponovo SAD.

Jedan od njihovih najzapaženijih napada bio je u maju ove godine tokom Evrovizije. Rusiji je bilo zabranjeno da se takmiči, pa je hakerska grupa pokušala DDoS napad. Italijanska policija je osujetila napad, ali su kao posledicu toga pretrpeli uzvratne udarce na veb stranice tamošnjeg Senata i Nacionalnog instituta za zdravlje.

Ukrajina slavlje pobednik Evrovizija Torino 2022 Foto: Tanjug/AP

U junu, Killnet-ovo ciljanje Litvanije dovelo ga je do novog nivoa popularnosti ove grupe u ruskim medijima, nakon odluke Litvanije da blokira transport robe sa kopnenog dela Rusije ka Kalinjingradskoj oblasti.

U video poruci koja je kružila internetom, grupa je zahtevala da Litvanija dozvoli tranzit robe do Kalinjingrada; u suprotnom, napadi bi se nastavili. Na kraju, napadi su imali "ograničen uspeh", prema rečima zamenika ministra nacionalne odbrane ove zemlje Margirisa Abukevičijusa, sa nekoliko uklonjenih veb stranica — ali pažnja koju je hakerska grupa privukla je bila ogromna.

Estonija je bila meta 17. avgusta, ali vlasti su saopštile da je napad na usluge e-uprave prošao "uglavnom neprimećeno" od strane estonskih građana.

Stručnjaci za sajber bezbednost opisuju grupu više kao smetnju nego pretnju. Većina zemalja koje su bile žrtve napada uspele su da ih ili odbiju ili da se lako oporave od njih.

Ali Killnetov uspeh ne leži u njihovoj sofisticiranosti ili sposobnosti da hakuju, infiltriraju i obore mreže. Grupa je ostavila svoj trag glasno izjavljujući pobedu kada je uspela da blokira usluge — sa lukavim PR-om koji uključuje video snimke sa najavama, mimove i slike koje se dele na društvenim mrežama i o kojima mediji pišu.

Iako je "više smetnja nego pretnja", jasan prokremljovski stav ove hakerske grupe mogao bi da predstavlja problem za Rusiju.

"To čini Rusiju potencijalno odgovornom za štetu prouzrokovanu takvim operacijama, osim ako se vlasti u Moskvi ne distanciraju od takvih zlonamernih operacija", rekao je Patrik Pavlak, izvršni službenik Instituta EU za bezbednosne studije.

Killnet je rekao da želi da sarađuje sa ruskom vladom, ali za sada nema znakova da je grupa pod direktnom kontrolom ruskih državnih zvaničnika.

Video: Kliknuli ste na sumnjiv mail i sada su vaši nalozi hakovani: Šta uraditi u ovoj situaciji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    11. oktobar 2022 | 15:07

    "onlajn mafiju naoružanu niskokvalitetnim alatima i taktikama za sajber ofanzivu" - ХАХА, и као ТАКВИ цепају висококвалитетне штагод?! Свака им част!

  • Trig

    11. oktobar 2022 | 16:25

    Samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA