Ozloglašeni haker Danijel Kej optužen zbog rukovođenja sajtom za prodaju hakerskih alata i ukradenih podataka

On je optužen u aprilu 2021. godine, a u septembru ove godine pristao je da ga Kipar izruči Sjedinjenim Američkim Državama. Ove nedelje njegova optužnica je dopunjena novim tačkama

  • 0
Internet prevara prevare, sajber kriminal, haker Foto-ilustracija: Shutterstock

Britanski državljanin Danijel Kej (34) zbog koga su svi građani Liberije pre sedam godina ostali bez interneta, optužen je ove nedelje u SAD zbog rukovođenja sajtom na mračnom vebu pod nazivom The Real Deal koji je bio specijalizovan za prodaju hakerskih alata i ukradenih podataka za prijavljivanje za naloge na društvenim mrežama i bankovne račune.

Kej, koji je imao niz pseudonima poput "Popopret", "Bestbuy", "TheRealDeal", "Logger", "David Cohen", "Marc Chapon", "UserL0ser", "Spdrman", "Dlinch Kravitz", "Fora Ward" i "Ibrahim Sahil", optužen je za hakovanje i pranje novca.

On je optužen u aprilu 2021. godine, a u septembru ove godine pristao je da ga Kipar izruči Sjedinjenim Američkim Državama. Ove nedelje njegova optužnica je dopunjena novim tačkama.

Sudski dokumenti pokazuju da je The Real Deal, koji je radio skoro godinu dana do gašenja u avgustu 2016. godine zbog hapšenja drugih administratora sajta, funkcionisao kao crno tržište na kome su se, između ostalog, mogli kupiti ukradeni podaci za prijavu na naloge američke vlade, bankovne račune i platforme društvenih mreža kao što su Twitter i LinkedIn.

Na sajtu su se prodavali i ukradeni podaci o kreditnim karticama, lični podaci, botnetovi, alati za hakovanje, narkotici, oružje i druga nelegalna roba koju su nudili prodavci koji su imali svoje stranice na sajtu koje su kupci mogli da ocenjuju.

Jedan od razloga zašto je Kej optužen u SAD je taj što su se na njegovom sajtu prodavali i akreditivi koji su pripadali američkoj vladi, Poštanskoj službi SAD, Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, NASA i američkoj mornarici, prenosi informacija.rs.

Kej se tereti i za pranje kriptovaluta koje je zaradio od The Real Deala, za šta je koristio miksere kriptovaluta kao što je Bitmixer.io.

Kej je u februaru 2017. godine uhapšen u svojoj zemlji, a potom je u januaru 2019. godine nakon što je priznao krivicu, osuđen na više od 2 godine zatvora zbog serije napada na najvećeg liberijskog internet provajdera zbog kojih je zemlja ostala bez interneta na nekoliko dana 2016. godine. Kako je tada izvestio CNN, Keja je angažovao zaposleni u konkurentskoj telekomunikacionoj kompaniji Cellcom, ali je ostalo nejasno da li su čelnici kompanije bili upoznati sa planom.

"Kej je pokrenuo botnet koristeći modifikovanu varijantu Mirai botneta koja se širila putem eksploatacije nultog dana", podsetio je istraživač bezbednosti Markus Hačins na Twitteru.

"Neki od DDoS napada koje smo videli dostizali su maksimum od preko 1 Tbps."

Osim na napad na liberijsku telekomunikacionu kompaniju, Hačins je podsetio i na Kejev napad na najveću britansku banku, kao i na rutere skoro milion Nemaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA