≫ 

EU planira da uspostavi sistem satelitskog interneta vredan 6 milijardi evra

EU želi da smanji zavisnost od stranih kompanija u digitalnoj ekonomiji

  • 3
Satelit svemir Foto: Pixabay/ Ilustracija

Evropska komisija objavila je u februaru ove godine, u okviru kampanje komesara Evropske komisije za unutrašnje tržište i industriju Tjerija Bretona za stratešku digitalnu autonomiju, inicijativu za izgradnju i upravljanje sopstvenim satelitskim internet sistemom.

Zemlje EU i predstavnici Evropskog parlamenta verovatno će sledeće nedelje postići dogovor o satelitskom Internet sistemu vrednom 6 milijardi evra, preneo je Rojters, pozivajući se na izvore u Evropskoj uniji.

S jedne strane, EU želi da smanji zavisnost od stranih kompanija u digitalnoj ekonomiji, a sa druge strane ne želi da zaostaje u vojnim tehnologijama u svemiru, u koje Kina i Rusija odnedavno ulažu značajna sredstva.

Posedovanje sopstvenog satelitskog internet sistema moglo bi da pomogne EU da ubrza uvođenje širokopojasnog interneta u Evropi, a kako bi takav internet bio dostupan u Africi, EU bi tamošnjim zemljama mogla da ponudi alternativu kineskim uslugama.

Evropski satelitski internet mogao bi da ponudi uslugu zamene u slučaju velikih prekida rada ili katastrofe i da obezbedi dostupnost Interneta na mestima koja nisu pokrivena provajderima.

Zvaničnici zemalja EU i poslanici EU sastaće se 17. novembra na, kako se očekuje, poslednjem sastanku na kojem će se dogovoriti o konačnim detaljima. O finansiranju projekta trebalo bi da se dogovore predstavnici zemalja članica EU.

EK želi da preusmeri 2,4 milijarde evra iz različitih programa EU i iskoristi nepotrošen novac iz drugih projekata EU, dok se očekuje da privatni sektor izdvoji preostalih 3,6 milijardi evra.

Predloženi satelitski internet sistem bi mogao da dovede do izgradnje i lansiranja do 170 satelita u niskoj orbiti između 2025. i 2027. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    11. novembar 2022 | 21:30

    Јесу ли добили дозволу од газде?

  • sale

    11. novembar 2022 | 18:46

    Sve je ok sve dok nam ne umreze mozgove. A onda smo ga ugasili.

  • M.K.

    12. novembar 2022 | 22:26

    Podrzavam apsolutno! 👍🏻📡✨💫✨💫 To pokazuje šta se može da postigne zajedno u Evropi ako budemo slozni. Elon Musk( Space X) je lansirala nekoliko stotina Satelita u orbitu. To nije samo strateški i ekonomski važno već i odličan primer ujedinjene Evrope! Naročito trenutno (političkih neizvesnosti na Istoku i Zapadu. GPS na primer je sistem američke vojske , kao i Google ( Spionage Software) mislim da nije pogresno imati i drugi izbor.🌍🔭

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA