• 1
 ≫ 

Policija San Franciska traži dozvolu za smrtonosne robote? Koristili bi se samo za "ekstremne okolnosti"

 ≫ 

Odluka bi trebalo da bude saopštena 29. novembra

  • 1
Robot, Robotska ruka

Foto: Pixabay

Policija u San Francisku mogla bi dobije dozvolu za upotrebu robota za ubistvo osumnjičenih koji su pretnja po ljude i okolinu, a odluka treba da bude saopštena 29. novembra prenosi missionlocal.

"Roboti će se koristiti samo kao smrtonosna opcija sile kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neizbežan i prevazilazi bilo koju drugu opciju sile koja je dostupna u SFPD", navodi se.

Advokati koji se protive militarizaciji policije manje su uvereni u to.

"Živimo u distopijskoj budućnosti, gde raspravljamo o tome da li policija može da koristi robote da pogubi građane bez suđenja, porote ili sudije", rekla je Tifanei Mojer, viši advokat u Komitetu pravnika za građanska prava u San Francisku.

"Ovo nije normalno. Nijedan pravni stručnjak ili običan stanovnik ne bi trebalo da prihvata to kao normalno", dodaje.

SFPD ima 17 robota u svom arsenalu, od kojih 12 opisuje kao potpuno funkcionalne.

Prema rečima portparola policije Roberta Rueke, oni nikada nisu korišćeni da bi nekoga napali.

Roboti su daljinski kontrolisani i obično se koriste za istraživanje i deaktiviranje potencijalnih bombi ili za nadgledanje područja koja su previše nezgodna ili opasna za pristup policajcima.

Upotreba definisana u novom nacrtu politike uključuje "obuku i simulacije, hapšenja, kritične incidente, hitne okolnosti, izvršenje naloga ili tokom procene sumnjivih uređaja", I, u ekstremnim okolnostima, mogu se koristiti za ubijanje.

Kako se roboti koriste smrtonosno?

Policija u Dalasu je 2016. godine vezala plastični eksploziv za robota i njime raznela strelca koji je ubio pet policajaca.

Jedan od robota SFPD-a, Remotec F5A, isti je model kao onaj koji koristi policija Dalasa.

Rueka je rekao da policijska uprava San Franciska "nema nikakav poseban plan" o tome kako bi se smrtonosna sila primenila na robote jer su "neobično opasne ili spontane operacije u kojima bi SFPD-ova potreba da isporuči smrtonosnu silu putem robota bila retka i zahteva izuzetne okolnosti.”

Video: Lepe devojke, robo-reklame i industrijske mašine: Danas počeo sajam tehnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima