≫ 

Adobe će prodavati stock fotografije koje je pravila veštačka inteligencija

Dok neki vide nove AI alate kao pretnju za radna mesta ili nekakvo legalno minsko polje (ili oboje), Adobe ih prihvata oberučke

  • 0
Adobe Foto: Shutterstock

Adobe će početi da prodaje stock fotografije napravljene uz pomoć generativnih AI programa kao što su Dall-E i Stable Diffusion, rekla je kompanija za Axios.

Na svojoj Max konferenciji u oktobru, Adobe je objasnio da u generativnoj AI tehnologiji vidi "široku ulogu u budućnosti generisanja sadržaja", rekavši da vidi AI kao dopunu, a ne zamenu za ljudske umetnike.

Adobe kaže da sada prihvata slike od umetnika koji su koristili generativnu veštačku inteligenciju pod istim uslovima kao što čini za bilo koje druge fotografije, ali zahteva da budu označene kao takve.

Drugi imaju konzervativniji pristup. Getty Images je, na primer, u septembru rekao da neće prihvatati slike koje koriste generativnu veštačku inteligenciju, navodeći pravne rizike.

Nasuprot tome, čini se da Adobe nije previše zabrinut pravnim rizicima. Iako se od kreatora zahteva da potvrde da imaju odgovarajuća prava na dela koja podnesu, to će obeštetiti kupce slika ukoliko bude bilo kakvih pravnih izazova.

To je značajno s obzirom na to da postoji niz neodgovorenih pitanja oko generativne AI, uključujući da li ljudi čiji su radovi bili deo obuke sistema veštačke inteligencije imaju bilo kakva pravna prava na sisteme ili dela koja proizvode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA