≫ 

Amazon nudi kupcima 2 dolara mesečno ako dozvole gigantu da prati šta rade na telefonu: Da li biste pristali?

Nagrada od 2 dolara odnosi se samo na korisnike Amazona koji su pozvani da učestvuju u programu, a portparol kompanije je odbio da kaže na osnovu čega je kompanija odlučila koga će pozvati

  • 0
Amazon Sleep Tracker Foto: Tanjug/AP

Neki korisnici Amazona će sada zarađivati 2 dolara mesečno jer su pristali da gigant prati njihovu aktivnost na telefonu, piše Business Insider.

U okviru novog Ad Verification programa, Amazon prati koje su reklame učesnici videli, gde i u koje doba dana. Ovo uključuje Amazonove sopstvene oglase, ali i oglase trećih strana na platformi.

Amazon se nada da će kroz ovaj program ponuditi više personalizovanih oglasa kupcima koji odražavaju ono što su prethodno kupili, navodi kompanija.

"Vaše učešće će pomoći brendovima da ponude bolje proizvode i da reklame sa Amazona učine relevantnijim", napisao je Amazon u svojim čestim pitanjima za Shopper Panel.

Nagrada od 2 dolara odnosi se samo na korisnike Amazona koji su pozvani da učestvuju u programu, iako kupci koji nisu pozvani mogu biti dodati na listu čekanja i potencijalno se pridružiti kasnije, rekao je portparol Amazona za Insider. Portparol je odbio da kaže na osnovu čega je kompanija odlučila koga će pozvati.

Dogovor je deo Amazon Shopper Panel-a, programa u kojem odabrani Amazon kupci mogu zaraditi 10 dolara mesečno ako pošalju 10 kvalifikovanih priznanica za kupovinu van Amazona. Pored toga, mogu dobiti dodatne mesečne nagrade za ispunjavanje kratkih anketa.

Ad Verification program — trenutno ograničen na Amazon kupce iz SAD i Velike Britanije — pokrenut je nakon zabrinutosti zagovornika privatnosti oko toga kako Amazon rukuje osetljivim korisničkim podacima.

Učesnici programa mogu da odustanu u svakom trenutku, navodi se u FAQ sekciji.

Ipak, razmena korisničkih podataka za finansijsku nagradu nije ništa novo.

U 2016. godini, Facebook je pokrenuo program koji je davao mesečne poklon kartice od 20 dolara korisnicima između 13 i 25 godina ako su instalirali Facebook Research, VPN aplikaciju koja je pratila njihovu onlajn aktivnost radi istraživanja tržišta.

Godine 2012. Google je pokrenuo Screenwise, program koji je korisnicima volonterima davao poklon kartice od 5 dolara za Amazon da preuzmu Google Chrome ekstenziju koja prati šta rade na internetu.

Ali i Facebook i Google su prekinuli ove programe zbog velike zabrinutosti za privatnost.

Da li biste vi učestvovali u ovakvom programu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA