Sony bi mogao da proizvodi humanoidne robote, ali "treba da im nađu svrhu" prvo

Sony je predstavio robotskog psa po imenu Aibo pre više od dve decenije

  • 0
Humanoidni robot Foto: Shutterstock

Japanski konglomerat za elektroniku i zabavu Sony Group Corp. izjavio je u utorak da ima tehnologiju za brzu izradu humanoidnih robota nakon što utvrde kako bi se mogli efikasno koristiti prenosi Asahi.com.

- U uslovima tehnologije, nekoliko kompanija na svetu, uključujući i ovu ima dovoljno tehnologije da ih brzo napravi kada postane jasno koja upotreba obećava - istakao je šef tehnologija Hiroaki Kitano u intervjuu za Rojters.

"Ulagaćemo (za proizvodnju) samo kada to ulaganje bude neophodno. Vidimo potencijal u humanoidnim robotima, ali takođe verujemo da su i drugi oblici robota veoma važni", dodaje.

Sony je predstavio robotskog psa po imenu Aibo pre više od dve decenije. Prodat je u 150.000 primeraka u periodu od 1999. do 2006. godine, a onda je 2018. godine predstavljena unapređena verzija koja je prodata u oko 20.0000 primeraka u prvih šest meseci.

Humanoidne robote decenijama razvijaju Honda Motor Co. i Hyundai Motor Co., a u septembru je izvršni direktor Tesle Elon Musk pokazao prototip svog humanoidnog robota Optimusa.

Milijarderova kompanija planira da postavi hiljade robota u svoje fabrike, proširujući ih eventualno na milion širom sveta.

Ranije u utorak, Kitano je na brifingu za medije rekao da će Sony ojačati svoje istraživačke i razvojne aktivnosti i definisati senzore, veštačku inteligenciju (AI) i digitalne virtuelne prostore kao ključne tehničke domene za pokretanje Sony-jeve poslovne ekspanzije.

"Senzori, AI i virtuelni prostor je srž naše tehnologije i biće naša velika snaga", rekao je on.

Sony-jevi senzori slike se široko koriste u pametnim telefonima i postaju ključne auto komponente jer proizvođači automobila nastoje da smanje saobraćajne nesreće i krenu ka autonomnoj vožnji.

Video: Robo pas uterao strah u kosti pravom kuci: Okršaj prirode i čuda tehnike u redakciji Telegrafa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA