Priprema, pozor, StarTech

StarTech program kompanije Filip Moris, lansiraće početkom marta treći, finalni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, koji će za mnoge mlade inovatore u našoj zemlji, sa dobrom idejom za novi proizvod ili uslugu, značiti veliki podsticaj za izlazak na domaće ili strano tržište

  • 0
StarTech 2022 - dobitnici grantova Foto: Promo/ Nemanja Jovanović, NALED

U godini za nama šansu da stignu do statusa poslovnih zvezda dobilo je 28 timova i startapova, koji su se posebno izdvojili kreativnošću. Sudeći po projektima koje razvijaju, nećemo još dugo čekati da Srbija postane poznata po inovativnim košnicama za uzgajanje pčela u kućnim uslovima, antikarijes gelu, pametnim kućicama za pse, košu koji vraća lopte, blokovima za gradnju sa nultom potrošnjom toplotne energije, gelu za gašenje požara ili mikro ekološkim kućama.

A neki od StarTech inovatora, koji su podršku dobili na prvom konkursu 2021, uveliko koračaju putem uspeha. Prvi mobilni CT skener stigao je na tržište Amerike, a u istom pravcu će vrlo brzo i inovativni preparat protiv heliko bakterije koji je dobio dozvolu za izvoz u SAD. Kreiran je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji, kao i sistem za regrutaciju baziran na veštačkoj inteligenciji koji će na sebe preuzeti veliki deo poslova HR službi oko izbora kandidata za posao.

StarTech je projekat kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji vredan pet miliona dolara, a sprovodi ga NALED zajedno sa Vladom Srbije. Od početka realizacije programa, inovatori su konkurisali sa više od 400 projekata, a ukupno je dodeljeno 57 grantova.

- Cilj StarTecha je transformacija tradicionalne ekonomije u digitalnu i pružanje podrške u vidu sredstava i ekspertize, rada na unapređenju uslova za podsticanje inovacija i promocije domaćih inovativnih biznisa - kaže direktor korporativnih poslova kompanije Phillip Morris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić.

Ivan Miletić, PMI Foto: Promo/ Nemanja Jovanović, NALED

Prema njegovim rečima, pored dodele grantova važan deo aktivnosti je podrška razvoju inovativnog ekosistema te su u okviru projekta StarTech sprovedena brojna istraživanja i analize i predložene regulatorne inicijative koje su objedinjene u prvoj Sivoj knjizi inovacija. Naš sagovornik ukazuje da se među prioritetnim preporukama, između ostalih, nalaze i predlozi za olakšavanje pristupa startapova finansiranju, pojednostavljivanja administrativnih procedura, regulisanja statusa inovatora, razvoja inovacione infrastrukture do jednog od najvažnijih pitanja, a to je saradnja nauke i privrede.

- Sugestije za izradu preporuka prikupljene su iz prve ruke - od inovatora, istraživača, privrede, institucija i akademske zajednice. Početkom godine, kada budemo objavili drugo izdanje Sive knjige imaćemo i presek koliko su resorne institucije imale sluha za naše predloge. Vidimo volju i spremnost i to nas ohrabruje da će Srbija krupnim koracima napredovati na globalnim listama inovacija i konkurentnosti - objašnjava Miletić.

StarTech program jedinstven je u Srbiji jer podršku razvoju inovacija umesto državnih fondova pruža jedna privatna kompanija, što je značajan primer privatnom sektoru kako može da pomogne razvoj inovativnog preduzetništva u Srbiji. Pored podrške u vidu grantova i unapređenja regulatornog okvira za poslovanje inovatora, StarTech je pomogao i praktičnim savetima. Onima koji su ušli u preduzetničke vode ili o tome tek razmišljaju, na raspolaganju je GoStudy - Škola digitalnog preduzetništva sa 180 lekcija od značaja za pokretanje i vođenje biznisa.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA