• 0

Umetnici tuže kompanije iza AI generisanih slika

Alati kao što su Stable Diffusion (Stability AI), Midjourney i DreamUp (DeviantArt) omogućavaju vam da kreirate kvalitetne slike na osnovu tekstualnog opisa

  • 0
Slike veštačka inteligencija

Foto: Google

Grupa umetnika pokrenula je tužbu u San Francisku protiv kompanija Stability AI, Midjourney i DeviantArt zbog kršenja autorskih prava i nezakonite konkurencije.

Alati kao što su Stable Diffusion (Stability AI), Midjourney i DreamUp (DeviantArt) omogućavaju vam da kreirate kvalitetne slike na osnovu tekstualnog opisa.

Otkad je generisanje slika koje pokreće veštačka inteligencija postalo javno dostupno tokom prošle godine, krenula je javna polemika oko legalnosti i autorskih prava, piše ArsTechnica, prenosi Benchmark.rs.

Ovi alati generišu slike na osnovu tekstualnog unosa, ali se za to oslanjaju na veliku bazu javno dostupnih slika na osnovu kojih su „istrenirani“. To znači da ako nekom od njih date folder sa slikama Van Goga, i kažete mu da naslika pejzaž, on će to uraditi u stilu poznatog slikara, oslanjajući se na ono iz čega je naučen. I tu leži problem.

Umetnici se bune jer se svi ti softveri hrane njihovim slikama i generišu slike (jako dobro) koje veoma podsećaju na njihove radove. I sve to bez njihove dozvole.

Tužba dolazi nakon talasa besa zbog nedostatka saglasnosti umetnika koji se osećaju ugroženim od strane ovih AI generatora slika. Po njihovom priznanju, tehnološke kompanije koje stoje iza sinteze AI slike su pokupile intelektualnu svojinu kako bi obučavale svoje modele bez saglasnosti umetnika.

Ukoliko tužba dođe do suda, a ne završi se na nagodbi, pred sudom u Kaliforniji će biti vrlo teška odluka - da reše razlike između etičkih i navodnih povreda zakona.

Tužioci se nadaju da će dokazati da kompanije sa veštačkom inteligencijom imaju komercijalne koristi i bogato profitiraju od korišćenja slika zaštićenih autorskim pravima.

Oni su tražili značajnu odštetu i trajnu zabranu kako bi zaustavili navodna kršenja prava kompanija od daljih kršenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok