≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako virtuelne fabrike oblikuju novu industrijsku revoluciju u Evropi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sinteza cloud računarstva, veštačke inteligencije, robotike i blockchain tehnologija otvara novu eru "Industrije 4.0", optimizujući proizvodne procese

  • 0
Virtuelna fabrika Foto: Shutterstock.com

Fabrika električnih brijača kompanije Philips u holandskom gradu Drahten priprema se za testiranje projekta koji bi trebalo da pomogne evropskoj industriji u borbi sa sve većom globalnom konkurencijom. Projekat, značajno podržan sredstvima EU, ima za cilj da motiviše evropske proizvođače na korišćenje "digitalnih blizanaca", virtuelnih modela fabrika kreiranih kroz napredne tehnologije koje simuliraju stvarne proizvodne procese.

Centralna ideja leži u primeni tehnika kao što su cloud računarstvo, veštačka inteligencija, robotika i blockchain tehnologija, sa namerom da se kreiraju modeli celokupnih proizvodnih procesa i identifikuju mogućnosti za njihovo unapređenje, ističe časopis Evropske komisije Horizon, posvećen razvoju i inovacijama.

U cilju što efikasnijeg unapređenja istraživanja i inovacija u proizvodnji, EU je uspostavila javno-privatno partnerstvo vredno 1,15 milijardi evra pod nazivom "Fabrike budućnosti".

Inicijativa je pokrenuta kako bi se evropskim kompanijama omogućilo da se uspešno prilagode Četvrtoj industrijskoj revoluciji ili "Industriji 4.0", periodu karakterizovanom automatizacijom i sveobuhvatnom povezanošću.

Koncept virtuelne fabrike sve je prisutniji u Evropi, sa brojnim proizvođačima poput Airbusa i stručnjaka za električnu opremu Schneider Electrica, koji istražuju koncepte digitalnih blizanaca i razvijaju svoje virtuelne proizvodne pogone.

Projekat digitalnih inteligentnih modularnih fabrika, poznat kao DIMOFAC, okuplja stručnjake iz preko 30 kompanija, uključujući francuski Siemens Industry Software, austrijsku kompaniju za mašinski inženjering FILL, i španski EXOM Engineering.

Deo projekta je i razvoj sistema "Plug and Produce", koji omogućava lakšu rekonfiguraciju proizvodnih linija povezivanjem stvarnih mašina sa njihovim digitalnim blizancima. Korišćenjem ovog sistema, proizvođači mogu virtuelno simulirati postavke i rešiti sve probleme pre nego što se oprema instalira u stvarnoj fabrici.

Sistem "Plug and Produce" će biti testiran u pet proizvodnih pogona širom Evrope. Pored Philips' fabrike brijača u Holandiji, u projekat su uključeni i proizvođači avionskih komponenti iz irske kompanije ÉireComposites, kao i švajcarski proizvođači interaktivnih ekrana, kompanija Schaltag. Prvi rezultati se očekuju početkom naredne godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA